Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

22-04-2020 | State-of-the-art | Uitgave 3/2020

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 3/2020

Bipolaire stoornis en AD(H)D: als er verwarring heerst

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 3/2020
Auteur:
D‑J Bouilliez
Belangrijke opmerkingen
Dit is een dubbelpublicatie van: Dominique-Jean Bouillez. Bipolaire stoornis en AD(H)D: als er verwarring heerst. Percentiel 2019;24(5):6–10.

Samenvatting

Een bipolaire stoornis ontstaat niet op latere leeftijd, maar in de kindertijd of de adolescentie. In het begin is de stoornis weinig specifiek, later wordt ze meer uitgesproken. Het duurt vaak acht tot tien jaar voor de diagnose gesteld wordt, vooral omdat de symptomen overlappen met die van andere aandoeningen. Bij volwassenen ligt de aanpak van een bipolaire stoornis duidelijk vast, maar bij kinderen en adolescenten is dat veel minder het geval. Op het zeventiende Encéphale-congres (Parijs, 23 tot 25 januari 2019) gaf prof.dr. Florence Pupier (Montpellier) een stand van zaken over bipolariteit bij kinderen (L’enfance du bipolaire) en besprak prof.dr. Jean-Michel Aubry (Genève) het verband met de aandachtsdeficiëntiestoornis met of zonder hyperactiviteit (Trouble bipolaire et TDA/H). In dit artikel wordt verslag uitgebracht van beide presentaties die deel uitmaakten van de sessie ‘Les doubles peines des troubles bipolaires’ op het congres.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2020

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 3/2020 Naar de uitgave