Skip to main content
Top

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

6. Biomechanica, osteokinematica en artrokinematica

Auteurs : D.L. Egmond, R. Schuitemaker

Gepubliceerd in: Extremiteiten

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk wordt allereerst de nodige biomechanische kennis aangedragen die van belang is voor het verantwoord en professioneel manueeltherapeutisch handelen. De kinematica is de biomechanische wetenschap waarop de osteo- en artrokinematische bewegingsdefinities zijn gebaseerd. Driedimensionaal inzicht in zowel de gewrichtsprofielen als de artrokinematica met behulp van de moderne beeldvormende technieken heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de huidige status van de manuele therapie. De beschrijving van de relatie tussen vorm en functie verduidelijkt de begrippen als krachtsluiting, loose-packed en close-packed positions, hypo- en hypermobiliteit. Bij de bespreking van de begrippen stabiliteit en instabiliteit worden de drie zones van White en Panjabi gebruikt. Verder staan de auteurs stil bij de talrijke bewegingsvormen en bewegingsdefinities uit de manuele therapie, waarbij de osteokinematische en artrokinematische nomenclatuur met talrijke duidelijke illustraties en schema’s wordt toegelicht.
Voetnoten
1
Gedoseerd uitvoeren = op geleide van de ‘24-uurregel’ (► intermezzo 1.15) en met ‘graded activity’.
 
2
De woorden zuiver en onzuiver hebben betrekking op de biomechanica. Fysiologisch goed gecoördineerde bewegingen gaan echter altijd gepaard met conjunct- en/of adjunctbewegingen die biomechanisch niet zuiver kunnen worden beschreven.
 
3
Ballista = Romeins en middeleeuws oorlogstuig waarmee men zware stenen en dergelijke kon werpen dankzij een ingenieus systeem van ‘moment en lastarm’.
 
Metagegevens
Titel
Biomechanica, osteokinematica en artrokinematica
Auteurs
D.L. Egmond
R. Schuitemaker
Copyright
2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0592-6_6