Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

11-03-2019 | Artikel | Uitgave 2/2019

Neuropraxis 2/2019

Biomarkers voor de ziekte van Alzheimer: relaties met vasculaire factoren, neurodegeneratie en cognitie in de predementiële fasen

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 2/2019
Auteurs:
Isabelle Bos, Stephanie J. B. Vos, Frans R. J. Verhey, Pieter Jelle Visser
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is gebaseerd op het proefschrift van Isabelle Bos dat is verdedigd op 12 oktober 2018 aan de Universiteit van Maastricht.

Samenvatting

Hoewel biomarkers het inzicht in de ziekte van Alzheimer (AD) hebben vergroot, bestaat er nog veel onduidelijkheid en is er nog geen effectieve behandeling beschikbaar voor deze complexe aandoening. Vanuit de literatuur zijn er aanwijzingen dat vasculaire aandoeningen en neurodegeneratieve processen geassocieerd zijn met dementie, maar het is tot dusver nog niet duidelijk hoe deze processen het ontstaan en beloop van AD beïnvloeden. In verschillende studies hebben wij de associaties tussen vasculaire en neurodegeneratieve processen en AD-biomarkers op grote schaal onderzocht, door bestaande data afkomstig uit verschillende bestaande bronnen opnieuw te gebruiken en te combineren. Uit de resultaten bleek dat vasculaire risicofactoren, met name hypertensie, bijdragen aan neurodegeneratieve schade in het brein en zo mogelijk cognitieve achteruitgang versnellen. Verder vonden we dat neurodegeneratieve processen, zoals synaptische disfunctie, axonale schade en astrogliale activiteit al geassocieerd zijn met AD voordat er sprake is van klinische symptomen. Daarnaast bleek dat vooral de hoeveelheid axonale schade geassocieerd is met cognitieve achteruitgang. Deze inzichten laten zien dat AD een multifactoriële ziekte is die een vroege, multifactoriële behandeling behoeft.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2019

Neuropraxis 2/2019 Naar de uitgave