Skip to main content
main-content
Top

25-09-2014 | Nieuws

Biologische basis voor genderdysforie

Subtiele verschillen in de hersenen van transseksuele adolescenten suggereren een biologische basis voor genderdysforie. Dat blijkt uit een studie die onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het VUmc 20 september presenteerden op het jaarcongres van de European Society for Paediatric Endocrinology. Deze kennis kan transseksuelen helpen om de benodigde erkenning en behandeling te verkrijgen.

Transseksualiteit, ook wel bekend als genderdysforie, houdt in dat mensen zich vereenzelvigen met de andere sekse. In het verleden werd de aandoening als een psychisch probleem beschouwd, maar inmiddels is transseksualiteit een erkende medische aandoening. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat sommige hersengebieden bij mannen en vrouwen verschillen in structuur en functie. Wijlen prof. Henriette Delemarre-van de Waal en haar collega’s van het LUMC en het VUmc in Amsterdam onderzochten of die geslachtsgebonden verschillen bij adolescenten met genderdysforie anders liggen.

Biologische basis


De onderzoekers vergeleken daartoe hersenscans van 91 genderdysfore adolescenten met scans van controle-adolescenten. Ook maakten ze hersenscans waarbij ze de hersenfunctie van de adolescenten konden bepalen terwijl zij taken uitvoerden. Breinstructuur en -functies bleken bij de transseksuele adolescenten af te wijken van die van hun biologische sekse. De structuur en functies van specifieke gebieden van hun brein bevonden zich tussen die van mannen en vrouwen in. Sebastian Schagen (LUMC), die op het onderzoek promoveert, benadrukte op het congres het belang van deze studie. “Het vaststellen van een biologische basis voor genderdysforie kan transseksuele mensen helpen om de erkenning, steun en eventueel ook behandeling te verkrijgen die ze nodig hebben.”

Genderdysforie


Een onderzoek uit 2012 toonde aan dat 1 procent van de 10.000 individuen die onderzocht werden tot op zekere hoogte genderdysfoor was. Hoewel de aandoening zeldzaam is, krijgen steeds meer Europeanen de diagnose genderdysforie, waarschijnlijk doordat het bewustzijn onder de bevolking is toegenomen. Helaas krijgen veel transseksuelen nog steeds te maken met grote vooroordelen en onbegrip. “Misschien kunnen hersenscans in de toekomst worden ingezet om de diagnose op jonge leeftijd te vereenvoudigen”, hoopt Schagen. “Ook zouden ze inzicht kunnen geven in de effecten van behandeling met puberteitsremmers en geslachtshormonen van de andere sekse.”

Vroege behandeling


De overgang naar een ander geslacht verloopt veel gemakkelijker wanneer genderdysforie al voor de puberteit is vastgesteld. “Als transseksueel voel je je al in het verkeerde lichaam”, aldus prof. Henriette Delemarre-van de Waal in het verleden over dit onderzoek. “Wanneer je vervolgens tijdens de puberteit geconfronteerd wordt met je geslachtskenmerken, kan dat tot ernstige angsten en depressies leiden.”

 

Prof. Delemarre-van de Waal overleed in februari 2014. Zij heeft de afronding van deze studie, die zij zelf initieerde, helaas niet meer kunnen meemaken.

 

Bron: LUMC

 

Hij is een meisje, zij is een jongen - over genderdysfore adolescenten, Dr. Annelou de Vries, Kind en Adolescent Praktijk 4-2012 

 

Seksuele stoornissen en genderidentiteitsstoornissen, J.J.D.M. van Lankveld;P.T. Cohen-Kettenis, Handboek psychopathologie dl. 1

 

=> BSL Psychologie Totaal

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.