Skip to main content
main-content
Top

23-09-2014 | Nieuws

Meer aandacht voor negatieve gedachten patiënt bij multidisciplinaire behandeling van chronische pijn

Meer aandacht voor negatieve gedachten en vermoeidheid is belangrijk om de behandeling van mensen met chronische pijn te verbeteren. Dit concludeert fysiotherapeut en onderzoeker Aleid de Rooij van Reade. Ook heeft De Rooij bewijs dat er een relatie is tussen de mate van depressie en het behandelresultaat. Op 24 september promoveert Aleid de Rooij bij VUmc.

Ruim 800.000 mensen in Nederland hebben chronische wijdverspreide pijn (CWP). CWP wordt gekenmerkt door pijn in spieren en gewrichten verspreid over het hele lichaam, vermoeidheid en slecht slapen. Ook is er een verslechterd lichamelijk en emotioneel functioneren wat kan leiden tot beperkingen in werk, verminderd sociaal functioneren en afgenomen kwaliteit van leven.

 

Voor patiënten met chronische pijn en de daarmee vaak samenhangende complexe problematiek worden revalidatie behandelprogramma's door meerdere disciplines (zoals psychologie en fysiotherapie) aanbevolen. De effecten zijn echter over het algemeen beperkt. De Rooij onderzocht welke kenmerken van patiënten het effect van multidisciplinaire behandelprogramma's voorspellen. Uit de systematische literatuurreview in dit proefschrift concludeert De Rooij dat er bewijs is dat de aanwezigheid van depressieve symptomen een slechtere behandeluitkomst voorspellen. Voor een groot aantal voorspellers werd onvoldoende bewijs gevonden. Verder onderzoek naar voorspellers van het resultaat van multidisciplinaire behandeling is nodig om de doeltreffendheid van de behandeling te verbeteren.

 

De Rooij veronderstelde dat het veranderen en bijstellen van gedachten (cognities) één van de werkingsmechanismen is van multidisciplinaire behandeling. Zij vond inderdaad dat het verbeteren van negatieve gedachten een belangrijk mechanisme is van multidisciplinaire behandeling van CWP patiënten. Op basis van dit resultaat pleit zij ervoor in de behandeling meer aandacht te besteden aan negatieve gedachten. Bovendien concludeert De Rooij dat vermoeidheid onvoldoende effectief behandeld wordt in de huidige behandelprogramma's. Specifieke strategieën voor het verbeteren van vermoeidheid moeten ontwikkeld worden binnen de revalidatiebehandeling van mensen met CWP.

 

Op 24 september verdedigt Aleid de Rooij haar proefschrift getiteld "Multidisciplinary Rehabilitation Treatment in Chronic Widespread Pain: Prediction and Mechanisms of Treatment Outcome". Voorafgaand aan de promotie is het minisysmposium 'De Toekomst van Pijnrevalidatie'. Meer informatie is te vinden op www.reade.nl/toekomstpijn
 

Bron: VUmc

 

Meer lezen >>

 

ACT bij chronische pijn, Marco Kleen;Peter H.T.G. Heuts. Uit: boek Acceptance & Commitment Therapy

 

Somatoforme stoornissen, C.A.L. Hoogduin;Ph. Spinhoven;M.A. Hagenaars;G. Bleijenberg;H. Knoop. Uit boek: Handboek psychopathologie dl. 1

 

Onbegrepen lichamelijke klachten en persoonlijkheidspathologie, Kees Kooiman, Uit: Handboek persoonlijkheidspathologie.

 

Aanbevolen donderdag 11 december 2014: Congres Soma & Psyche, de focus op behandeling

 

=> BSL Psychologie Totaal

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.