Skip to main content
main-content
Top

21-03-2014 | Nieuws

Bijna helft van de huisartsen helpt patiënt zelf bij stoppen met roken

Ruim 46 procent van de huisartsen wil de patiënt die stopt met roken zelf begeleiden. 43 procent verwijst de patiënt door naar de praktijkondersteuner en 11 procent doet een beroep op een zorgverlener buiten praktijk. Dat blijkt uit een peiling die Mednet onder huisartsen heeft uitgevoerd. De peiling is te lezen in de nieuwste editie van Mednet.

In de peiling vroeg Mednet huisartsen naar hun attitude ten opzichte van rookgedrag van hun patiënten. Opvallend is verder dat 36 procent van de huisartsen patiënten met plezier begeleidt. 49 procent ziet het als zijn plicht.

Ruim 29 procent ziet veel in individuele gesprekken als goede begeleiding en 8 procent denkt aan medicamenteuze behandeling. Terwijl bijna 70 procent van de huisartsen veel ziet in de combinatie van medicatie en gesprekken.

Verbieden

Opvallend is dat ruim een derde van de huisartsen, 36 procent, vindt dat roken helemaal verboden moet worden. Tegelijkertijd beseffen veel huisartsen ook dat het heel moeilijk is om de hele samenleving rookvrij te krijgen. Huisarts Jacques Barth uit Rotterdam bepleit bijvoorbeeld de Amerikaanse aanpak, zoals in Californië. “Daar is een wet in de maak die het roken in eigen huis moet verbieden”, zegt hij. “Ik denk dat het in Nederland ook haalbaar is. Hoe? Je zou bijvoorbeeld kunnen instellen dat er geen behandeling voor ziekten wordt gegeven als er doorgerookt wordt.”

Ontmoedigd

In de Mednet-peiling komt ook naar voren dat huisartsen soms echt ontmoedigd raken wanneer zij na een forse investering meemaken dat patiënten toch weer zwichten voor de tabak. Ondanks mislukte stoppogingen begint 31 procent weer vol enthousiasme aan een nieuwe poging om de patiënt ertoe te bewegen te stoppen met roken. 40 procent van de artsen zegt wel iets gedemotiveerd te zijn, maar toch een nieuwe poging te doen om de patiënt zover te krijgen. 25 procent van de huisartsen doet nog wel een poging, maar heeft er weinig vertrouwen in.

Lees hier het artikel in Mednet

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.