Skip to main content
main-content
Top

08-04-2015 | Nieuws

Bijna een op de tien overgestapt naar andere zorgverzekeraar

In 2015 stapte 9 procent van de verzekerden over naar een andere zorgverzekeraar. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL, Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Dit is vergelijkbaar met het percentage van vorig jaar, toen 8 procent overstapte.

Voor het onderzoek beantwoordden bijna 900 leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL een vragenlijst. Dit panel bestaat uit bijna 12 duizend mensen van 18 jaar en ouder en wordt door het NIVEL gepeild voor meningen en ervaringen met de zorg.

Jongeren

Jongeren blijken nog steeds vaker over te stappen dan ouderen, meldt het NIVEL. Wel is het aantal ouderen dat overstapt toegenomen, terwijl het aantal jongeren dat overstapt, is gedaald. “Mogelijk komt dit doordat veel jongeren al een goedkope polis hebben en zij niet nog meer kunnen besparen op hun premie”, zegt NIVEL-programmaleider Judith de Jong.

Vrije artsenkeuze

De hoogte van de totale premie is nog steeds de belangrijkste reden om over te stappen, maar minder dan in voorgaande jaren. De vrije artsenkeuze is een grotere  rol gaan spelen bij de keuze van een zorgverzekering en het al dan niet overstappen. Alle verzekerden hechten veel waarde aan vrije keuze van zorgaanbieder. Jongeren vinden premie belangrijker dan ouderen, aldus het NIVEL.

Dekking

Verzekerden die niet overstappen zijn vooral tevreden over de dekking.  Veel van hen zijn ook al lang bij dezelfde verzekeraar, en zijn tevreden met de service. Het aantal mensen met een aanvullende verzekering is verder gedaald naar 81 procent. Dit daalde tussen 2006 en 2014 al van 95 naar 85 procent. Twee derde van de mensen zonder aanvullende verzekering geeft aan dat ze weinig of geen gebruikmaken van aanvullende zorg. Ruim een op de drie vindt de premie daarvan te hoog.

 

Bron: Skipr

 

Meer artikelen over Algemeen.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.