Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2014 | Journal club | Uitgave 1/2014

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 1/2014

Bij prematuur geboren kinderen bij gebruik NIPPV versus CPAP geen gunstig effect op incidentie BPD, (her)intubatie of overlijden aangetoond

A trial comparing noninvasive ventilation strategies in preterm infants

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 1/2014
Auteur:
Bohn Stafleu van Loghum
In pasgeborenen met een extreem laag geboortegewicht (ELBW) is bronchopulmonale dysplasie (BPD) een belangrijke oorzaak van sterfte en een sterke voorspeller voor het ontwikkelen van neurologische beperkingen. Intubatie en mechanische beademing worden geassocieerd met longbeschadiging en inflammatie van de luchtwegen, wat kan leiden tot BPD. Continuous positive airway pressure (CPAP) en nasal intermittent positive pressure ventilation (NIPPV) zijn noninvasieve alternatieven voor respiratoire ondersteuning. Eerdere studies hebben laten zien dat CPAP, in vergelijking met invasieve beademing, het risico op het ontwikkelen van BPD vermindert. Helaas is respiratoire ondersteuning door middel van CPAP alleen vaak niet afdoende bij pasgeborenen met een ELBWen is toch een intubatie noodzakelijk. Een alternatief is NIPPV, maar dit heeft naast een hogere prijs ook potentiële complicaties. Het is geassocieerd met necrotiserende enterocolitis (NEC) en trauma van de neus. Er zijn slechts enkele kleine gerandomiseerde onderzoeken verricht die CPAP vergeleken met NIPPV, en harde evidence dat NIPPV superieur is aan CPAP ontbreekt. In dit licht verscheen dit artikel in The New England Journal of Medicine.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 1/2014 Naar de uitgave

EditorialNotes

Editorial