Skip to main content
main-content
Top

02-03-2017 | Artikel

Big data: huidige classificatie van depressie onhoudbaar

Depressieve patiënten verschillen sterk van elkaar, zowel in de klachten die ze hebben als in het verloop van hun depressie. Dit bemoeilijkt het onderzoek naar de oorzaken en optimale behandeling van depressie. Rob Wanders gebruikt in zijn promotieonderzoek statistische modellen om in een groep van bijna 80.000 personen patronen te zoeken van bij depressie passende klachten. Zijn conclusie is dat de huidige classificatie van depressie onhoudbaar is.


Criteria depressie

Wanders gebruikte data van ruim 73.000 deelnemers aan het UMCG LifeLines onderzoek en ruim 5500 uit de Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study (NEMESIS) van het Trimbos Instituut. Hij vond geen zuivere depressie, er was altijd sprake van een combinatie met bijvoorbeeld angstklachten. Verder bleek hoeveel last men van klachten heeft in het dagelijks leven  belangrijker te zijn voor het begrijpen van verschillen tussen depressieve mensen dan de klachten zelf.

Een grote groep bleek niet aan de criteria voor een diagnose ‘depressie’ te voldoen, maar wel degelijk klachten te rapporteren waar men in het dagelijks leven last van heeft. De resultaten gaven weinig ondersteuning voor de diagnose depressie zoals het nu wordt gehanteerd.

Meer kijken naar depressieve symptomen

Onderzoek naar depressie kan meer resultaat opleveren wanneer er breder wordt gekeken dan depressieve symptomen en de strikte diagnose depressie wordt los gelaten, aldus Wanders. Behandelaren kunnen zijn data-gedreven aanpak gebruiken om extra informatie over een patiënt te verzamelen, wat uiteindelijk kan leiden tot efficiëntere zorg op maat.

Rob Wanders (1986) studeerde Psychologie aan de RUG. Hij voerde zijn promotieonderzoek uit binnen het onderzoeksprogramma Interdisciplinary Center Psychopathology and Emotion regulation van onderzoeksinstituut SHARE, met financiering van NWO. Wanders werkt als postdoc aan het UMCG en de RUG.

Proefschrift Symptoms and depression: it's time to break up >>

Bron: Rijkuniversiteit Groningen

Gerelateerd informatie

Aanbevolen

11-01-2017 | Artikel | Uitgave 1/2017

Psychoanalyse, psychoanalytische psychotherapie en wetenschappelijke evidentie

Psychotherapie dient aangetoond werkzaam te zijn. Zorginstituut Nederland (ZN) heeft eisen opgesteld voor het wetenschappelijk bewijs dat daarvoor nodig is. Welke psychodynamische of psychoanalytische behandelingen voldoen daaraan? Dit artikel …


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten