Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2010 | Artikel | Uitgave 5/2010

Bijblijven 5/2010

Bewegingsziekte

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 5/2010
Auteur:
drs. H. S. P. van Houten
Belangrijke opmerkingen
Maritiem arts, Maritiem Medisch Expertise Centrum, Koninklijke Marine, Den Helder

Samenvatting

De pathogenese voor iedere vorm van bewegingsziekte is gelijk. Er bestaan verschillende hypothesen waarom iemand bewegingsziek wordt. Twee vaak genoemde hypothesen zijn die van het sensorisch conflict en de toxinedetectorhypothese.
Nagenoeg iedereen kan bewegingsziek worden. Dit is onder andere afhankelijk van de duur, intensiteit, frequentie en veranderingen van richting, maar er bestaat een grote individuele spreiding. De symptomen zijn gemakkelijk te herkennen en verlopen van een gevoel van onbehagen in de maagstreek tot aan apathie en braken. Zeeziekte is de oudste en meest voorkomende vorm van bewegingsziekte. De veelal preventieve behandeling van bewegingsziekte bestaat uit zowel medicamenteuze als niet-medicamenteuze ingrepen. Voor het voorschrijven van een middel bestaat geen gouden regel. Niet iedereen reageert even goed op een voorgeschreven middel; een ander middel zou in dat geval wellicht uitkomst bieden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2010

Bijblijven 5/2010 Naar de uitgave