Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

09-07-2015 | Artikel | Uitgave 5/2015

Neuropraxis 5/2015

Bewegingsgeoriënteerde interventies voor personen met (zeer) ernstige verstandelijke beperkingen: een literatuuronderzoek

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 5/2015
Auteurs:
Suzanne Houwen, Annette van der Putten, Carla Vlaskamp

Samenvatting

Er bestaat weinig kennis over de effectiviteit van bewegingsgeoriënteerde interventies voor personen met (zeer) ernstige verstandelijke beperkingen al dan niet in combinatie met motorische beperkingen. Het doel van dit onderzoek was het vaststellen van de effecten van bewegingsgeoriënteerde interventies op het motorisch, cognitief en/of sociaal functioneren van de beschreven doelgroep. Een systematisch literatuuronderzoek is uitgevoerd, waarbij voor de periode 1 januari 1982 t/m 31 mei 2012 PubMed, PsycINFO, ERIC en CINAHL zijn doorzocht. De data-extractie vond plaats aan de hand van een vast format. In totaal zijn 45 studies geïncludeerd; in 40 studies was gebruikgemaakt van een single-subject design en in vijf studies van een groepsdesign. De meerderheid van de onderzochte interventies was gericht op behavioristische technieken, al dan niet in combinatie met ondersteunende technologie. Alle bewegingsgeoriënteerde interventies, ongeacht inhoud en intensiteit, lieten positieve effecten zien op het motorisch functioneren. Hoe motorische activering invloed heeft op het cognitief en sociaal functioneren, wat precies werkt en wanneer, hoe en waarom, zijn vragen waarop tot nu toe nog een duidelijk antwoord ontbreekt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2015

Neuropraxis 5/2015 Naar de uitgave