Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2011 | Wetenschap | Uitgave 1/2011

GZ - Psychologie 1/2011

Bewegen richting flexibiliteit met Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 1/2011
Auteurs:
Drs. G. Jansen, D.A. Rinsampessy, G.J. van den Berg, Dr. H.R.A. De Mey
Belangrijke opmerkingen
Drs. Gijs Jansen heeft een eigen praktijk en is als onderwijsmedewerker werkzaam aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Drs. David Rinsampessy is psycholoog bij de Gelderse Roos, werkzaam binnen het adolescententeam in Arnhem. Drs. Rosanne van den Berg is afgestudeerd psycholoog.
Dr. Hubert De Mey is UHD persoonlijkheidsleer bij de sectie klinische psychologie en lid van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Meer informatie over de trainingen van Gijs Jansen en Monique Samsen kunt u vinden op www.denkwatjewilt.nl. Meer informatie over de toepassingen van ACT in de praktijk kunt u vinden op www.​act-training.​nl

Samenvatting

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een relatief nieuwe therapievorm die gebaseerd is op de gedragsanalyse, met name de Relational Frame Theory (RFT). ACT is onderdeel van de ‘derde generatie cognitieve gedragstherapieën’. Deze nieuwe golf van therapieën gaat uit van het idee dat pijn een basiskenmerk is van het menselijk bestaan. Zo baseert ACT zich op de aanname van destructieve normaliteit; het idee dat gewone menselijke psychologische processen op zichzelf al kunnen leiden tot extreem disfunctionele resultaten en ongebruikelijke pathologische processen. Aan de hand van een therapeutische training worden de zes sleutelprocessen van een ACT-behandeling beschreven. Het empirische deel betreft een verkennend onderzoek naar de effecten van deze training. De mate van vermijding en klachtenreductie werden hierbij onderzocht. Tot slot wordt advies voor vervolgonderzoek gepresenteerd en wordt verwezen naar de Flexibiliteits Index Test (FIT), die ontwikkeld wordt om meer inzicht te krijgen in de zes kernprocessen die onderwerp zijn van een ACT-behandeling.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2011

GZ - Psychologie 1/2011 Naar de uitgave