Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2013 | Beschouwing | Uitgave 2/2013

TPO - De Praktijk 2/2013

Bewegen essentieel bij COPD

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 2/2013
Auteur:
Msc Cor Zagers
Belangrijke opmerkingen
fysiotherapeut.
Mogelijke belangenverstrengeling: geen.

Samenvatting

De praktijkondersteuner heeft een belangrijke coördinerende rol in de zorg voor mensen met COPD. Van hem of haar wordt verwacht dat er naast begeleiding bij stoppen met roken, inhalatie-instructie en voorlichting over medicatie, aandacht is voor bewegen, omdat bewegen essentieel is voor mensen met COPD. Bewegen is belangrijk voor veel lichaamsfuncties en bewegen stelt de mens met COPD ook in staat om deel te nemen aan het maatschappelijk leven.
Bewegen is vaak lastig, omdat vooral kortademigheid eerder optreedt dan in rust. Mensen met COPD zijn geneigd om dan bewegen maar te mijden. Pas als mensen ook voordelen van bewegen ervaren, zullen zij meer geneigd zijn dit te gaan doen en blijven doen. In veel gevallen is bespreking door de praktijkondersteuner, bijvoorbeeld met motiverende gespreksvoering, voldoende om de patiënt te laten inzien waarom bewegen belangrijk is. Daar waar de belemmeringen om te gaan bewegen te groot zijn, kan een beoordeling en interventie door de fysiotherapeut met COPD-aantekening uitkomst bieden. Denk daarbij zeker ook aan mensen met COPD die (herhaalde) exacerbaties doormaken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2013

TPO - De Praktijk 2/2013 Naar de uitgave

Redactioneel

Verandering

Weet Je Dit?

Vragen