Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2014 | Biomechanica & bewegingsanalyse | Uitgave 3/2014

Podosophia 3/2014

Beweeglijkheden in voet en enkel benoemd

Verschillen in terminologie

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 3/2014
Auteur:
prof.dr.ir. Jaap Harlaar
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek worden zowel algemene principes uit de biomechanica en de bewegingsanalyse opgefrist, als podotherapeutische toepassingen op toegankelijke wijze uiteengezet.
Tekst: prof.dr.ir. Jaap Harlaar, hoofd laboratorium voor klinische bewegingsanalyse, VU medisch centrum

Samenvatting

De botjes waaruit de voet bestaat creëren een constructie, die twee doelen dient. Enerzijds is de voet rigide: nodig om optimaal steun te verlenen en de afzetkracht over te brengen. Anderzijds is ze beweeglijk: nodig om bijvoorbeeld schokken op te vangen. We zagen in de eerste editie van Podosophia van dit jaar hoe deze combinatie bij de voetboog werkt. Maar daarnaast kent de voet ook duidelijke articulaties die nodig zijn om een beweegtaak mogelijk te maken, zoals het lopen. Hier gaat het over deze ‘grote’ beweeglijkheden in de enkel en voet, hoe benoem je ze en hoe groot zijn ze eigenlijk?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2014

Podosophia 3/2014 Naar de uitgave

Bestuurscolumn

Inspiratie

Podotherapie en Innovatie

3D-geprinte enkelbescherming