Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

16-01-2018 | Artikel | Uitgave 1/2018

Neuropraxis 1/2018

BEWARE: Behandeling van aan wearing-off gerelateerde stress voor mensen met de ziekte van Parkinson

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 1/2018
Auteurs:
Ires Ghielen, Erwin H. van Wegen, Sonja Rutten, Cees J. T. de Goede, Marieke Houniet-de Gier, Emma H. Collette, Ingrid A. L. Burgers-Bots, Jos W. R. Twisk, Gert Kwakkel, Kees Vermunt, Bep van Vliet, Henk W. Berendse, Odile A. van den Heuvel

Samenvatting

De ziekte van Parkinson gaat gepaard met zowel motorische als niet-motorische symptomen, die interacties met elkaar aangaan, en na verloop van tijd in ernst en aanwezigheid gaan fluctueren. Dit geeft stress, wat een grote impact heeft op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als mantelzorgers/partners. Om te leren omgaan met de interacties en fluctuaties van de symptomen hebben wij de multidisciplinaire BEWARE-interventie ontwikkeld. BEWARE is een groepsinterventie, waarin fysiotherapie wordt gecombineerd met psychotherapie – Acceptance & Commitment Therapie (ACT) – met de focus op coping en behoud van een waardevol leven. Uit onze pilotstudie blijkt dat BEWARE leidt tot een verbeterd emotioneel welzijn, een betere staande balans en een afname van vermijdingsgedrag ten opzichte van enkel fysiotherapie. Op grond van deze resultaten en feedback van de deelnemers is BEWARE geoptimaliseerd en zal vervolg onderzoek uitwijzen of deze nieuwe aanpak een toegevoegde waarde heeft in de klinische praktijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2018

Neuropraxis 1/2018 Naar de uitgave