Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Spectrum | Uitgave 4/2015

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 4/2015

Betrouwbare publieke gezondheid: een nieuwe manier van denken

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 4/2015
Auteur:
Annemieke van der Zijden
Belangrijke opmerkingen
Correspondentieadres
Annemieke van der Zijden, directeur Publieke Gezondheid, GGD West-Brabant, e-mail: a.zijden@ggdwestbrabant.nl

Samenvatting

De komende drie jaar wordt ingezet op het versterken van een betrouwbare publieke gezondheid. Deze stimuleringsmaatregel is er niet voor niets: het komt voort uit maatschappelijke ontwikkelingen en een andere visie op gezondheid. Daarbij is gezondheid geen doel op zich maar een middel, zodat mensen de regie over hun eigen leven in handen nemen. Juist door de eigen regie over je leven wordt je gezonder. En kan iedereen vanuit eigen (veer)kracht en vermogen optimaal meedoen aan de maatschappij en zo een zinvol leven leiden. Bij deze ‘positieve gezondheid’ ligt de nadruk meer dan ooit op zelfredzaamheid en samenredzaamheid. We staan dan ook voor een grote en belangrijke klus die we met allerlei partijen die in het voorliggend preventieve veld werken, samen moeten oppakken.
Als GGD dragen wij deze stimuleringsmaatregel een warm hart toe. Burgers zo krachtig mogelijk maken zodat iedereen vanuit eigen kracht, vermogen en talent kan deelnemen aan de samenleving. Dat is iets wat ik volledig onderschrijf. Met meer oog voor de eigen mogelijkheden en verantwoordelijkheden van mensen zodat middelen optimaal kunnen worden ingezet wanneer het écht nodig is. Daarvoor is het nodig dat mensen zich gezond voelen en andersom geldt dat deelnemen mensen gezond houdt. Naast verantwoordelijkheden van het individu zelf, is het de taak van zorg, bedrijfsleven en overheid om hen hier zo optimaal mogelijk in te faciliteren en dat extra inzet – daar waar nodig – mogelijk is. Als het moet van professionals en als het kan vanuit de sociale omgeving!

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2015

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 4/2015 Naar de uitgave

Spectrum

De praktijk