Skip to main content
main-content
Top

18-10-2013 | Nieuws

'Betrek patiënt meer bij veiligheid'

Het betrekken van de patiënt bij patiëntveiligheid is het belangrijkste wat er nu moet gebeuren voor veiliger zorg. Dat zegt Theo van Achterberg, hoogleraar Verplegingswetenschap in een interview voor het VMS Veiligheidsprogramma.

Achterberg: "Een patiënt wordt nu nog te weinig betrokken bij veiligheid, vanuit de gedachte: kan hij die rol wel oppakken? Een patiënt wil wel meedenken, maar als je het gevoel krijgt dat je artsen en verpleegkundigen moet controleren voelt dat vervelend en onveilig."

Betrekken 

Het betrekken van de patiënt bij patiëntveiligheid is het belangrijkste wat er nu moet gebeuren voor veiliger zorg. Dat zegt Theo van Achterberg, hoogleraar Verplegingswetenschap in een interview voor het VMS Veiligheidsprogramma, waarin V&VN partner is. “Een patiënt wordt nu nog te weinig betrokken bij veiligheid, vanuit de gedachte: kan hij die rol wel oppakken? Een patiënt wil wel meedenken, maar als je het gevoel krijgt dat je artsen en verpleegkundigen moet controleren voelt dat vervelend en onveilig.”

Belangrijke rol

Ook in het klein kan een patiënt een belangrijke rol spelen. Theo van Achterberg: “Laat een patiënt bijvoorbeeld dagelijks opschrijven wat hij voor die dag het belangrijkste vindt. ‘Ik wil vandaag geen pijn’, kan heel belangrijke informatie voor de verpleegkundige zijn.” Verder vindt Theo van Achterberg dat ‘walk rounds’ veel opleveren. Bestuurders bezoeken daarbij onderdelen van de organisatie en praten met professionals en patiënten over wat er beter kan.

Mijn patiëntengids

Het VMS Veiligheidsprogramma ontwikkelt ‘Mijn patiëntengids’. ‘Mijn patiëntengids’ laat zien wat patiënten en hun familie kunnen doen om ongelukken of problemen in het ziekenhuis te voorkomen. In dit praktische boekje voor patiënten staan veel tips die mensen direct in de praktijk kunnen brengen. Ook is er veel ruimte in het boekje voor persoonlijke aantekeningen. 

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.