Skip to main content
main-content
Top

23-10-2013 | Nieuws

Betere sportieve prestaties door slaap

Op donderdag 14 november organiseert het Nationale Sportinnovatie Platform een Live Sessie over Slaap en Sportprestaties. Slaap is één van de belangrijkste herstelmechanismen van het menselijk lichaam en daarmee essentieel voor herstel, adaptatie en het leveren en verbeteren van topprestaties.

De Live Sessie Slaap en Sportprestaties valt samen met de start van het door STW gefinancierde onderzoeksproject 'Optimizing sleep to improve performance in elite athletes'. In dit onderzoeksproject zal de komende vier jaar bij Nederlandse topsporters worden gekeken naar de relatie tussen slaap en sportprestatie, slaapefficiëntie, slaap timing, en herstel. Doel van het onderzoek is om op basis van deze informatie interventies te ontwikkelen die de slaap en prestatie van sporters kunnen verbeteren.

Bij het onderzoek zijn naast de Radboud Universiteit ook NOC*NSF, InnoSportNL, Philips, Auping en verschillende nationale topsportploegen en talentteams betrokken. De projectleider van het onderzoek, Dr. Arne Nieuwenhuys (Behavioural Science Institute, Radboud Universiteit Nijmegen), is een van de sprekers op deze Live Sessie.  

Internationale experts

Tijdens de Live Sessie geven een aantal vooraanstaande, internationale experts op het gebied van slaap en presteren presentaties: Prof. Torbjörn Akerstedt (Karolinska Institute, Stockholm University, Zweden), Dr. Ysbrand van der Werf (Netherlands Institute for Neuroscience, VU University Medical Centre, Amsterdam), en Dr. Shona Halson (Australian Institute of Sports, Canberra, Australië). Zij gaan met deelnemers en een discussiepanel bestaande uit vertegenwoordigers van de sport, wetenschap en industrie het gesprek aan.

Zie in de BSL-shop het boek over slaap: De fysiologie van slapen en dromen

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.