Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

23-06-2017 | Artikel | Uitgave 4/2017

Neuropraxis 4/2017

Beter in balans: over de rol van motoriek, balans en bewegingsinterventies bij kinderen met autisme

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 4/2017
Auteurs:
Claudia Emck, John F. Stins

Samenvatting

Kinderen met autisme hebben niet alleen problemen met communicatie en sociale interactie. Ze hebben ook motorische problemen, zoals stereotype bewegingen, slechte coördinatie en zwakke motorische vaardigheden. Al deze vaardigheden zijn van belang om te kunnen participeren in schoolse en buitenschoolse activiteiten. Uit veel studies blijkt dat kinderen met autisme afwijkingen vertonen in de balanshandhaving. Deze verminderde lichaamsstabiliteit ligt mogelijk ten grondslag aan diverse grofmotorische problemen. Twee mechanismen spelen daarbij een rol. Ten eerste een abnormale sensorische integratie, hetgeen waarschijnlijk gerelateerd is aan afwijkingen in het cerebellum en ten tweede verhoogde angstniveaus, die gerelateerd zijn aan overactiviteit in neurale kernen, waarin een koppeling plaatsvindt tussen angstregulatie en balanshandhaving, zoals de nucleus parabrachialis. Bewegingsinterventies, zoals psychomotorische balanstraining, kunnen effectief zijn in het verbeteren van de sociale en motorische competenties. Ze kunnen leiden tot betere balanshandhaving, maar ook zorgen voor angstreductie, wat participatie aan sport- en spelactiviteiten ondersteunt, wat op haar beurt sociaal isolement helpt verminderen. Op deze wijze dragen bewegingsinterventies bij aan een optimale ontwikkeling van kinderen met autismespectrumstoornissen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2017

Neuropraxis 4/2017 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden vooraf