Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2011 | Uitgave 4/2011

Kind en adolescent 4/2011

Beter functioneren bij ADHD-problematiek door neurofeedback?

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 4/2011
Auteurs:
Drs. M. Bink, Dr. I. L. Bongers, Prof. dr. Ch. van Nieuwenhuizen
Belangrijke opmerkingen
assistent in opleiding
senior wetenschappelijk medewerker
hoogleraar Forensische Geestelijke Gezondheidszorg

samenvatting

Gedragsproblemen bijadhd blijken vaak samen te gaan met een afwijkend activatieniveau in de hersenen. Neurofeedback is een trainingsmethode die, door het geven van directe feedback aan de hersenen, de regulatie van de hersenenactiviteit gedeeltelijk kan corrigeren. Het aanleren van een aangepast activatieniveau kan daarmee leiden tot verbeterd gedrag. Onderzoek naar de effecten van neurofeedback laat vooruitgang zien op gedragsmaten. Er wordt met name een effect gevonden op aandacht; fysiologische maten laten nog geen consistente veranderingen zien. De wijze waarop deze gedragsveranderingen tot stand komen, blijft daarmee vooralsnog onduidelijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2011

Kind en adolescent 4/2011 Naar de uitgave