Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2011 | Uitgave 2/2011

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2011

Bespreekbaar maken van overgewicht op de werkplek; kan dat en wie moet het doen?

Een inventariserend onderzoek onder leidinggevenden, medewerkers en professionals

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 2/2011
Auteurs:
drs. F.J.M. Spikmans, J.A. Engels, J.W.J. van der Gulden, Y.F. Heerkens
Doel: Overgewicht is momenteel het snelst groeiende volksgezondheidsprobleem in Nederland. Uit eerder onderzoek blijkt dat werknemers met overgewicht twee maal zo vaak verzuimen en minder productief zijn dan collega's zonder overgewicht. Om overgewicht bij werknemers aan te pakken, of liever nog te voorkómen, is van belang om te weten hoe leidinggevenden, medewerkers en professionals aankijken tegen het bespreekbaar maken en aanpakken van overgewicht en eventuele andere leefstijlfactoren op de werkplek. Het in dit artikel beschreven onderzoek richt zich op de verantwoordelijkheden en mogelijkheden van werkgever en werknemer rondom de preventie van overgewicht. Methoden: Met leidinggevenden en werknemers van een groot ziekenhuis, diëtisten, bedrijfsartsen en arbeidsdeskundigen werden semigestructureerde interviews gehouden om te inventariseren hoe men denkt over ‘het bespreken van leefstijl op de werkplek’, met name van overgewicht. Resultaten: Om de onderzoeksvraag te beantwoorden is een schema ontworpen met de belangrijkste uitspraken uit de interviews met de genoemde groepen. Er bleek een redelijke consensus over het feit dat de leidinggevende werknemers mag aanspreken op hun leefstijl. Een faciliterende en motiverende aanpak is dan aan te bevelen, dwang wordt afgeraden. Geadviseerd wordt om behalve aan overgewicht en obesitas ook aandacht te besteden aan andere leefstijlaspecten en aan de balans tussen werk en privé. Conclusie: Er is zeker een draagvlak om ‘op de werkvloer’ aandacht te besteden aan een gezonde leefstijl. Leidinggevenden moeten bijvoorbeeld door training geholpen worden om hun rol hierbij vorm te geven. Het bespreekbaar maken van leefstijlthema's wordt als lastig ervaren. Voorlopig is een optie hier een onafhankelijke leefstijlcoach of diëtist voor in te schakelen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2011

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2011 Naar de uitgave