Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

02-07-2020 | Wetenschappelijk artikel | Uitgave 3/2020 Open Access

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2020

Bespreekbaar maken van gezonde leefstijl en het sociale netwerk bij multiprobleemgezinnen door sociaal werkers

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 3/2020
Auteurs:
Gera Nagelhout, Latifa Abidi, Cynthia Lodder, Hermijn Schutte, Hein de Vries

Samenvatting

In dit onderzoek keken we naar factoren die het bespreekbaar maken van het belang van een gezonde leefstijl en het sociale netwerk door sociaal werkers bij cliënten uit multiprobleemgezinnen kunnen bevorderen of belemmeren. We voerden kwalitatieve interviews uit onder veertien sociaal werkers uit Apeldoorn. Bevorderende factoren waren vooral organisatorisch van aard. Sociaal werkers ontvingen in deze periode regelmatig reminders om het belang van een gezonde leefstijl en het sociale netwerk te bespreken (via e‑mails, nieuwsbrieven en tijdens teambesprekingen), wat een belangrijke bevorderende factor bleek te zijn. Het sociale netwerk werd standaard al besproken door sociaal werkers, maar de leefstijl niet altijd. Het is voor sociaal werkers makkelijker om het belang van een gezonde leefstijl of het sociale netwerk te bespreken wanneer de cliënt hierover een hulpvraag heeft. Wanneer de cliënt duidelijk ongezond leeft of een leefstijlgerelateerde aandoening heeft, maakt dat het ook makkelijker om leefstijl te bespreken. Voor veel sociaal werkers werkte het belemmerend dat de leefstijl en het sociale netwerk geen prioriteit hebben boven urgentere problematiek. De meeste andere belemmerende factoren waren gerelateerd aan de cliënt, bijvoorbeeld dat de cliënt midden in een crisissituatie zit, zelf geen probleem ervaart, weerstand heeft ten opzichte van de hulpverlening of dat de cliënt een verstandelijke beperking of ernstige psychiatrische problematiek heeft, of ernstig verslaafd is.

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2020

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2020 Naar de uitgave