Skip to main content
Top

2017 | OriginalPaper | Hoofdstuk

12. Besluitvorming en onderhandelen

Auteurs : Marga Hop, Irene Muller-Schoof

Gepubliceerd in: Sociale vaardigheden op de OK

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In een ziekenhuis worden dagelijks veel beslissingen genomen, waarbij moet worden gekozen uit twee of meer alternatieven. Ook zelf neem je de hele dag door beslissingen, al dan niet bewust. Gaat het om probleemoplossingen die voor de organisatie van de afdeling of het ziekenhuis van belang zijn, dan zal met een grotere groep een proces worden gevolgd om tot een zo juist mogelijke keuze te komen. Beslissingen zijn er in diverse soorten: routinebeslissingen (‘Wat eet ik bij het ontbijt?’), onvoorziene beslissingen (‘Wat zal ik doen nu de robotarm tijdens de operatie kapot is gegaan?’), strategische beslissingen (‘Welke medische apparatuur schaffen we de komende vijf jaar aan?’) en operationele beslissingen (‘Wie bezet welk team op welke dag?’). De meeste beslissingen zijn onbewust of routinematig. Andere beslissingen zijn nieuw en eisen veel aandacht, omdat de gevolgen ervan een bepaald risico in zich dragen. Over deze ingewikkelder beslissingen gaat het in dit hoofdstuk. Besluitvorming is zowel een denk- als een groepsproces. Aan het eind van dit proces valt een beslissing. Eerst wordt in dit hoofdstuk aandacht besteed aan het besluitvormingsproces. De uiteindelijke beslissing kan op verschillende manieren worden genomen. Hier zullen de belangrijkste manieren aan bod komen. In het proces van besluitvorming kan onderhandeling nodig zijn om tot een beslissing te komen. Ook daaraan wordt aandacht besteed.
Literatuur
go back to reference Russo, J. E., & Schoemaker, P. H. (2002). Effectieve besluitvorming. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds. Russo, J. E., & Schoemaker, P. H. (2002). Effectieve besluitvorming. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.
go back to reference Schermer, K., & Wijn, M. (1999). Vergaderen en onderhandelen. Houten/Diegem: Bohn Stafleu van Loghum. Schermer, K., & Wijn, M. (1999). Vergaderen en onderhandelen. Houten/Diegem: Bohn Stafleu van Loghum.
Metagegevens
Titel
Besluitvorming en onderhandelen
Auteurs
Marga Hop
Irene Muller-Schoof
Copyright
2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1804-9_12