Skip to main content
main-content
Top

19-11-2013 | Nieuws

Beslisboom conservatieve scoliosetherapie

Brace- en/of oefentherapie voor scoliose (conservatieve therapieën) is in Nederland niet goed goed omschreven. Dat stelt de Vereniging van scoliosepatiënten. Op initiatief van de vereniging heeft prof. dr. M. de Kleuver de 'Beslisboom conservatieve scoliosetherapie’ ontwikkeld. Het besluitvormingsproces bij conservatieve scoliosebehandeling is daarmee voor het eerst vastgelegd voor de patiënt, de orthopeden, oefentherapeuten en instrumentmakers.

De vereniging wil met de beslisboom een constructieve bijdrage leveren aan betere scoliosezorg in Nederland. De vereniging wil ook initiatieven ontplooien om een leidraad te ontwikkelen, die gericht is op de inhoudelijke aspecten van de conservatieve therapieën. De ‘Beslisboom conservatieve scoliosetherapie’ is opgesteld voor patiënten met een idiopathische scoliose in de leeftijdsgroep van 10 tot 16 jaar. De doelstelling van de ‘beslisboom’ is om richting te geven aan een goede en evenwichtige conservatieve behandeling van de patiënt en voldoende controle- en toetsmomenten in te bouwen gedurende de behandeling. Het is dus een leidraad voor zowel de patiënt als de behandelaar.

Monitoren

De conservatieve behandeling van scoliose moet multidisciplinair zijn, vindt de vereniging. Regelmatig monitoren en controleren van de ontwikkeling van de scoliose, bracetherapie en/of oefentherapie is van belang. Om de juiste behandeling te kiezen, moeten een aantal beslismomenten worden doorlopen. Afhankelijk van een aantal factoren, zoals de bocht van de scoliose (het aantal graden), de groeifase van de persoon, zijn of haar persoonlijke omstandigheden en aanvullende indicatoren worden keuzes gemaakt binnen het scala van conservatieve behandelingen. Ook zijn er een aantal uitgangspunten geformuleerd over de controle op de progressie van de scoliose, de mate van correctie in de brace en de oefentherapie.

Bijdrage

Voorzitter Henk Buter: “de vereniging zet zich continue in voor de scoliosepatiënten in Nederland. Deze beslisboom past in het project 'Scoliosezorg moet beter’ en we hebben hiermee een positieve bijdrage geleverd aan de kwaliteit van de scoliosezorg.” Professor de Kleuver benadrukt dat hiermee inzicht ontstaat of het zinvol is iemand met scoliose te behandelen met brace- en/of oefentherapie. “Die therapieën kunnen niet zomaar en ongelimiteerd worden toegepast en men moet goed nadenken over het nut, de noodzaak en de duur van de therapie.”

Meer informatie op de website van de patiëntenvereniging.

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.