Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 4/2011

01-05-2011 | Spectrum

Beroepsgroepen Publieke Gezondheid

‘Actie, over de grenzen heen, en front vormen voor de burger’

Auteur: Jan Maarten Boot

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen | Uitgave 4/2011

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Ruim drie jaar geleden kwam de visie op preventie en gezondheid uit van het vorige kabinet: Gezond zijn, gezond blijven. Gezien de ontwikkelingen in de gezondheidssituatie en de achterblijvende resultaten van een versnipperd en vrijblijvend gezondheidsbeleid waren nieuwe actoren en strategieën nodig om de gezondheidsproblemen van de 21ste eeuw het hoofd te bieden. Er moest vooral meer samenhang komen: ten eerste meer nadruk op integraal beleid, ten tweede een sterkere (ver)binding tussen de reguliere zorg en de openbare gezondheidszorg. Die visie werd in het veld onmiddellijk omarmd, maar het leek de Spectrumredactie toen nuttig specifiek de disciplines van publieke gezondheid aan het woord te laten die het in de praktijk immers moesten doen. 1 Gekozen werd voor de disciplines, respectievelijk WCPV-functies epidemiologie, infectieziektebestrijding, jeugdgezondheidszorg en gezondheidsbevordering. Waar stond hun beroepsuitoefening op dat moment voor, welke ontwikkeling maakten zij door, en op weg waar naar toe? Nu, met het verschijnen van de landelijke nota Gezondheidsbeleid van het nieuwe kabinet, vraagt de redactie zich af wat de stand van zaken bij deze disciplines nu is. De redactie heeft er daarbij voor gekozen de toekomstvisies van de beroepsgroepen te laten begeleiden door de visie op de eerstelijnsgezondheidszorg volgens de Landelijke Vereniging Georganiseerde Eerstelijn, want ligt daar niet een toekomst van de beoogde ‘actie, over de grenzen heen, en front vormen voor de burger’?
Literatuur
1.
go back to reference Spectrum. Toekomst visies van beroepsgroepen in preventie. Tijdschr Gezondheidswet 2007;86: 369–386. Spectrum. Toekomst visies van beroepsgroepen in preventie. Tijdschr Gezondheidswet 2007;86: 369–386.
2.
go back to reference RIVM. Kernrapport VTV 2010 ‘Van Gezond naar beter’. Bilthoven: RIVM, 2010. RIVM. Kernrapport VTV 2010 ‘Van Gezond naar beter’. Bilthoven: RIVM, 2010.
3.
go back to reference Ministerie van VWS. Zorg die werkt: de beleidsdoelstellingen van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Brief d.d. 26 januari 2011 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal. Ministerie van VWS. Zorg die werkt: de beleidsdoelstellingen van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Brief d.d. 26 januari 2011 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal.
4.
go back to reference Inspectie van de Gezondheidszorg. Staat van de gezondheidszorg 2010: meer effect mogelijk van publieke gezondheidszorg. Den Haag: IGZ, 2010. Inspectie van de Gezondheidszorg. Staat van de gezondheidszorg 2010: meer effect mogelijk van publieke gezondheidszorg. Den Haag: IGZ, 2010.
5.
go back to reference Public Health Forum. De visie van de lokale en regionale samenwerkingspartners in het werken aan gezond leven op de rol van de GGD. Public Health Forum Debat, 15 september 2009. Public Health Forum. De visie van de lokale en regionale samenwerkingspartners in het werken aan gezond leven op de rol van de GGD. Public Health Forum Debat, 15 september 2009.
Metagegevens
Titel
Beroepsgroepen Publieke Gezondheid
‘Actie, over de grenzen heen, en front vormen voor de burger’
Auteur
Jan Maarten Boot
Publicatiedatum
01-05-2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen / Uitgave 4/2011
Print ISSN: 1388-7491
Elektronisch ISSN: 1876-8776
DOI
https://doi.org/10.1007/s12508-011-0061-x

Andere artikelen Uitgave 4/2011

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 4/2011 Naar de uitgave