Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Psychotherapie 4/2013

01-07-2013 | Forum

Berisping na behandelen kind zonder toestemming van vader en een advies over de omgangsregeling

Tuchtrechtelijk

Auteur: Monique Buitenhuis

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Psychotherapie | Uitgave 4/2013

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

In deze bijdrage wordt aandacht besteed aan een tuchtrechtelijke uitspraak1 van 27 november 2012, over de behandeling van een kind door een psychotherapeute zonder toestemming van de vader en het geven van een advies over de omgangsregeling. De uitspraak is door het Regionaal Tuchtcollege te Amsterdam aan dit tijdschrift ter publicatie aangeboden. In de beschrijving van de situatie, de klacht, het verweer en de overwegingen en oordeel van het college is de uitspraak van het tuchtcollege kort samengevat, waarbij zoveel mogelijk de letterlijke tekst van de uitspaak is aangehouden. …
Voetnoten
1
Uitspraaknummer: YG2443, zaaknummer 2012/025P (zie www.tuchtrecht.nl ).
 
2
Zie KNMG-wegwijzer dubbele toestemming gezagdragende ouders voor behandeling van minderjarige kinderen (licht gewijzigde versie, d.d. 28 oktober 2011).
 
5
Zie KNMG-wegwijzer dubbele toestemming gezagdragende ouders voor behandeling van minderjarige kinderen (licht gewijzigde versie, d.d. 28 oktober 2011).
 
7
Beroepscode voor psychotherapeuten, artikel IV.3.3.2.1: ‘Indien de vertegenwoordiger van de cliënt die niet in staat kan worden geacht tot een redelijke waardering van zijn belangen ter zake weigert toestemming te geven voor het uitvoeren van behandelingsonderdelen waartoe de psychotherapeut adviseert, dan dient laatstgenoemde al het mogelijke te ondernemen om de impasse te doorbreken.’
 
8
WGBO, artikel 465, lid 4: ‘De hulpverlener komt zijn verplichtingen na jegens de in de leden 1 en 2 bedoelde wettelijke vertegenwoordigers van de patiënt en de in lid 3 bedoelde personen, tenzij die nakoming niet verenigbaar is met de zorg van een goed hulpverlener.’
 
9
Zie KNMG-wegwijzer dubbele toestemming gezagdragende ouders voor behandeling van minderjarige kinderen (licht gewijzigde versie, d.d. 28 oktober 2011): ‘Is het kind jonger dan twaalf jaar of ouder en wilsonbekwaam, dan beslissen beide ouders samen over een behandeling. De weigering van (een van beide) gezagdragende ouder(s) kan echter in uitzonderingssituaties worden gepasseerd op basis van goed hulpverlenerschap (artikel 7: 465 lid 4 BW). Deze uitzondering is bedoeld voor situaties waarin een vertegenwoordiger duidelijk niet het belang van het kind dient en zijn of haar subjectieve mening te veel laat meewegen. Is de behandeling zeer noodzakelijk en zijn de motieven om te weigeren niet ingegeven door het belang van het kind, dan kan een arts op basis van goed hulpverlenerschap ondanks de weigering van de betreffende ouder het kind toch behandelen, ook als het een ingrijpende behandeling betreft. Dat kan ook aan de orde zijn als een onderzoek noodzakelijk is om mogelijke kindermishandeling vast te stellen of als de gevolgen van kindermishandeling moeten worden behandeld. Bij twijfel is raadzaam tevoren te overleggen met een andere arts. Het belang van het kind dient voorop te staan. De weigerende ouder dient zoveel mogelijk vooraf over het voornemen tot behandeling te worden geïnformeerd.’
 
11
De wet wordt hier op de voet gevolgd. In artikel 450, lid 2 van de WGBO, waarin aandacht wordt besteed aan de toestemming van ouders of voogden voor uitvoering van een behandelingsovereenkomst aangaande patiënten in de leeftijd twaalf tot zestien jaar, wordt gezegd: ‘De verrichting kan evenwel zonder de toestemming van de ouders of de voogd worden uitgevoerd, indien zij kennelijk nodig is ten einde ernstig nadeel voor de patiënt te voorkomen, alsmede indien de patiënt ook na de weigering van de toestemming, de verrichting weloverwogen blijft wensen.’
 
13
Een uittreksel uit het centraal gezagsregister kan schriftelijk worden aangevraagd bij elke rechtbank in Nederland. In het verzoek dienen te worden vermeld: de naam van de minderjarige, de geboortedatum en de geboorteplaats. Voor dit uittreksel worden door de rechtbank geen kosten in rekening gebracht.Zie http://www.rechtspraak.nl/organisatie/rechtbanken/limburg/veelgesteldevragen/pages/default.aspx .
 
14
Zie Adviezen voor P-opleidelingen met betrekking tot toestemming ouders voor behandeling (interne notitie Jeugdriagg Noord Holland Zuid, 2012).
 
15
Zoals blijkt uit de uitspraak, voldoet het doen van een aantal pogingen een ouder te bellen in dit verband niet aan de voorwaarde dat binnen de grenzen van het redelijke alles is gedaan om de vereiste toestemming verkrijgen.
 
16
Dit ligt genuanceerder indien er sprake is van verdenking van kindermishandeling. In dat geval geldt de meldcode van GGZ Nederland. Zie http://www.ggznederland.nl/web-ggz1209-01-boekje-meldcode-huiselijk-geweld_losse-paginas.pdf .
 
Literatuur
1.
go back to reference Dalewijk,H.J., Nobel, L. de, Berkvens, E.D., Geertjens, L.J.J.M., Lange, A., & Buitenhuis, M.L. (2007). Beroepscode voor psychotherapeuten.Utrecht: Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie. Dalewijk,H.J., Nobel, L. de, Berkvens, E.D., Geertjens, L.J.J.M., Lange, A., & Buitenhuis, M.L. (2007). Beroepscode voor psychotherapeuten.Utrecht: Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie.
3.
go back to reference Jeugdriagg Noord Holland Zuid (2012). Adviezen voor P-opleidelingen mbt toestemming ouders voor behandeling. Interne notitie. Haarlem: Jeugdriagg Noord Holland Zuid. Jeugdriagg Noord Holland Zuid (2012). Adviezen voor P-opleidelingen mbt toestemming ouders voor behandeling. Interne notitie. Haarlem: Jeugdriagg Noord Holland Zuid.
Metagegevens
Titel
Berisping na behandelen kind zonder toestemming van vader en een advies over de omgangsregeling
Tuchtrechtelijk
Auteur
Monique Buitenhuis
Publicatiedatum
01-07-2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Psychotherapie / Uitgave 4/2013
Print ISSN: 0165-1188
Elektronisch ISSN: 1876-5637
DOI
https://doi.org/10.1007/s12485-013-0048-y

Andere artikelen Uitgave 4/2013

Tijdschrift voor Psychotherapie 4/2013 Naar de uitgave

Abstract

Summaries