Skip to main content
main-content
Top

12-03-2014 | Nieuws

Beoordelingsschema adviseert over inzet tolken

Artsen die twijfelen of ze een tolk in moeten schakelen, kunnen sinds deze week gebruik maken van het Beoordelingsschema inzet tolken dat is opgesteld door LHV, NHG en een groot aantal andere beroepsverenigingen. In het schema staan verschillende wegingsfactoren die bepalend zijn voor de inzet van een tolk.

Minister Schippers schafte op 1 januari de financiering voor de tolkendienst af. Zorgorganisaties hebben het idee dat dit de kwaliteit van de zorg negatief beïnvloedt. Daarom is er een kwaliteitsnorm opgesteld die handvatten kan geven met betrekking tot het al dan niet inzetten van een tolk.

Schema

In het beoordelingsschema staat een aantal wegingsfactoren centraal. Zo zijn er vragen over de taalbeheersing van de patiënt en eventuele alternatieven voor de inzet van een tolk. Ook wordt gekeken of de aard van de zorgvraag complex is en of er een kans bestaat dat de relatie tussen de patient een betrouwbare informatieuitwisseling in de weg staat. Uiteraard is het ook belangrijk of de patiënt en de zorgverlener voorkeur hebben voor een professionele of informele tolk.

Lees ook: Transculturele palliatieve zorg en De patiënt als partner

Auteur(s): Anouk Middelkamp

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.