Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2011 | Artikelen | Uitgave 3/2011

Kind en adolescent 3/2011

Beoordeling sociaal aanpassingsvermogen bij jeugdigen

Ontwikkeling van een instrument

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 3/2011
Auteurs:
MSc Mevr. Lianne Lekkerkerker, Mevr. drs. Carolien Konijn
Belangrijke opmerkingen
beleidscoördinator Effectieve Jeugdzorg

Samenvatting

Dit artikel is een verslag van de ontwikkeling van het instrument Beoordeling Sociaal Aanpassingsvermogen (bsa). Op basis van een internationale literatuurverkenning, een inventarisatie van de bestaande instrumenten op dit gebied en praktische inzichten van experts uit de zorgsector voor licht verstandelijk beperkte jeugdigen, is het begrip sociaal aanpassingsvermogen geoperationaliseerd in zo meetbaar en concreet mogelijke items. Drie vaardigheidsdomeinen van het sociaal aanpassingsvermogen (conceptueel, sociaal en praktisch) zijn in het instrument verwerkt. De onderzoeksversie van de bsa is op basis van een onderzoek onder 103 jeugdigen en 78 beoordelaars, afkomstig uit diverse praktijkinstellingen van de jeugdzorg en de zorg voor licht verstandelijk beperkte jeugdigen aangepast. De interne consistentie van de definitieve bsa is hoog; de begripsvaliditeit is voldoende. De predictieve validiteit is goed; ruim 80% van de onderzoeksgroep wordt door het instrument juist geclassificeerd. Verder onderzoek is geboden om de externe validiteit te verhogen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2011

Kind en adolescent 3/2011 Naar de uitgave

Boeken

Boeken

Opmerkelijk

DSM5.org!

Summaries

Summaries