Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2014 | Artikel | Uitgave 4/2014

Psychopraktijk 4/2014

Beloningsgevoelige mensen zijn makkelijker te verleiden

Tijdschrift:
Psychopraktijk > Uitgave 4/2014
Auteurs:
Leentje Vervoort, Sandra Verbeken, Prof. dr. Caroline Braet
Belangrijke opmerkingen
L. Vervoort (leentje.vervoort@ugent.be) en S. Verbeken zijn postdoctoraal onderzoekers, verbonden aan de onderzoeksgroep Klinische Ontwikkelingspsychologie, Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, UGent (België). Zij werken beiden aan het Reward-project (www.​rewardstudy.​be), een studie naar de rol van beloningen en beloningsgevoeligheid bij het eetgedrag van kinderen en jongeren. Prof. dr. C. Braet is als hoogleraar en vakgroepvoorzitter verbonden aan dezelfde onderzoeksgroep.

Abstract

Heel wat gedragingen (bijvoorbeeld seksuele handelingen, eten, sportbeoefening…) zijn inherent belonend. Individuele verschillen in de mate waarin mensen gevoelig zijn voor beloningen bepalen dan ook een groot deel van het menselijk gedrag. In dit stuk wordt een overzicht gegeven van verschillende beloningsgestuurde gedragingen. Daarnaast wordt beschreven hoe beloning en beloningsgevoeligheid een belangrijke rol spelen bij maladaptieve gedragingen, en hoe interventies daarop kunnen inspelen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Psychopraktijk 4/2014 Naar de uitgave

EditorialNotes

Redactioneel