Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2012 | Uitgave 6/2012

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 6/2012

Belemmerende factoren in de preventie van overgewicht bij jonge kinderen: een exploratief kwalitatief onderzoek bij jeugdgezondheidszorgprofessionals

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 6/2012
Auteurs:
E. Dera-de Bie, M. Jansen, W .J. Gerver
Belangrijke opmerkingen
stafverpleegkundige JGZ
programmaleider
kinderarts-endocrinoloog
Het doel van deze studie was het nagaan van belemmerende factoren bij de preventie van overgewicht bij het jonge kind. Hiertoe zijn in 2007 diepte-interviews uitgevoerd bij in totaal 12 artsen en verpleegkundigen jeugdgezondheidszorg (JGZ). Alle interviews zijn op geluidsband opgenomen, vervolgens uitgeschreven en thematisch geanalyseerd. Twee onderzoekers hebben onafhankelijk van elkaar 2 teksten gecodeerd en na samenspraak is er een codeboek geschreven. De resultaten suggereren dat JGZ-professionals zich er onvoldoende bewust van zijn dat het eerste levensjaar van het kind al een belangrijke periode is in de preventie van overgewicht. Ook overgewicht bespreekbaar maken en ongemotiveerde ouders bewegen tot een gezonde leefstijl voor hun kind wordt als moeilijk ervaren door de JGZ-professionals. Uit de resultaten blijkt dat de preventieve overgewichtactiviteiten en lokale protocollen in Nederland niet adequaat worden uitgevoerd.
De uitkomsten van deze studie duiden erop dat er mogelijkheden zijn om de preventie van overgewicht in de jeugdgezondheidszorg te verbeteren. Deze mogelijkheden liggen op het gebied van vroegtijdige signalering van (risico op) overgewicht, het bespreekbaar maken van het onderwerp overgewicht met de ouder en de implementatie van overgewichtactiviteiten en -protocollen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2012

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 6/2012 Naar de uitgave