Skip to main content
Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

51. Belangen, bias en boodschap aan de patiënt

Auteur : Dr. ir. Peter Zock

Gepubliceerd in: Leerboek voeding

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Voedingsonderzoek is in verschillende opzichten anders dan geneesmiddelenonderzoek. Onderzoek naar voedingseffecten is complex en vaak moeilijk uitvoerbaar en daardoor extra gevoelig voor methodologische fouten. Daarnaast spelen er rond voedsel en voeding belangen die invloed kunnen hebben op het onderzoek, de interpretatie van de uitkomsten, de communicatie daarover en de meningen van experts, consumenten en patiënten. Dit hoofdstuk gaat in op deze belangen en de vertaalslag die zorgprofessionals moeten maken bij het overbrengen van wetenschappelijke bevindingen naar adviezen in de praktijk.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Literatuur
go back to reference Brink L, Postma-Smeets A, Stafleu A, et al. Richtlijnen Schijf van Vijf, 6e druk. Den Haag: Voedingscentrum; 2020. Brink L, Postma-Smeets A, Stafleu A, et al. Richtlijnen Schijf van Vijf, 6e druk. Den Haag: Voedingscentrum; 2020.
go back to reference Cope MB, Allison DB. White hat bias: examples of its presence in obesity research and a call for renewed commitment to faithfulness in research reporting. Int J Obesity. 2010;34(1):84–93. Cope MB, Allison DB. White hat bias: examples of its presence in obesity research and a call for renewed commitment to faithfulness in research reporting. Int J Obesity. 2010;34(1):84–93.
go back to reference Haffar S, Bazerbachi F, Hassan Murad M. Peer review bias: a critical review. Mayo Clin Proc 2019:94:670-6. Haffar S, Bazerbachi F, Hassan Murad M. Peer review bias: a critical review. Mayo Clin Proc 2019:94:670-6.
go back to reference Ioanndis JPA, Trepanowski JF. Disclosures in nutrition research: why it is different. JAMA. 2018;319(6):547–8.CrossRef Ioanndis JPA, Trepanowski JF. Disclosures in nutrition research: why it is different. JAMA. 2018;319(6):547–8.CrossRef
go back to reference Jones PJH, Carlberg JG. Are disclosures in nutrition research really any different? Br J Nutr. 2018;120:481–3.CrossRefPubMed Jones PJH, Carlberg JG. Are disclosures in nutrition research really any different? Br J Nutr. 2018;120:481–3.CrossRefPubMed
go back to reference Katan MB. Does Industry Sponsorship Undermine the Integrity of Nutrition Research? PLoS Med. 2007;4(1):e6. Katan MB. Does Industry Sponsorship Undermine the Integrity of Nutrition Research? PLoS Med. 2007;4(1):e6.
go back to reference Larrick BM, Dwyer JT, Erdman JW, et al. An updated framework for industry funding of food and nutrition research: managing financial conflicts and scientific integrity. J Nutr 2022;152:1812-8. Larrick BM, Dwyer JT, Erdman JW, et al. An updated framework for industry funding of food and nutrition research: managing financial conflicts and scientific integrity. J Nutr 2022;152:1812-8.
go back to reference Mozaffarian D. Conflicts of interest and the role of the food industry in nutrition research (Editorial). JAMA. 2017;317(17):1755–6.CrossRefPubMed Mozaffarian D. Conflicts of interest and the role of the food industry in nutrition research (Editorial). JAMA. 2017;317(17):1755–6.CrossRefPubMed
go back to reference Nestle M. Food politics: how the food industry influences nutrition and health. Berkeley, USA: University of California Press; 2002. Nestle M. Food politics: how the food industry influences nutrition and health. Berkeley, USA: University of California Press; 2002.
go back to reference Rowe S, Alexander N, Clydesdale FM, et al. Funding food science and nutrition research: financial conflicts and scientific integrity. Am J Clin Nutr. 2009;89:1285–91.CrossRefPubMed Rowe S, Alexander N, Clydesdale FM, et al. Funding food science and nutrition research: financial conflicts and scientific integrity. Am J Clin Nutr. 2009;89:1285–91.CrossRefPubMed
go back to reference Van den Broek-Honingh N, Schel M, Vennekens A. Ontwikkeling derde geldstroom en beïnvloeding van wetenschappelijk onderzoek – Een data- en literatuuronderzoek ter beantwoording van de motie-Westerveld. Den Haag: Rathenau Instituut; 2020. Van den Broek-Honingh N, Schel M, Vennekens A. Ontwikkeling derde geldstroom en beïnvloeding van wetenschappelijk onderzoek – Een data- en literatuuronderzoek ter beantwoording van de motie-Westerveld. Den Haag: Rathenau Instituut; 2020.
Metagegevens
Titel
Belangen, bias en boodschap aan de patiënt
Auteur
Dr. ir. Peter Zock
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2868-0_51