Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2014 | Bekkenfysiotherapie | Uitgave 1/2014

Tijdschrift voor Urologie 1/2014

Bekkenfysiotherapie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 1/2014
Auteurs:
dr. P.J. Voorham-van der Zal, prof. dr. A.A.B. A.A.B. Lycklama à Nijeholt
Belangrijke opmerkingen
dr. P.J. Voorham-van der Zalm, associate professor, senior researcher bekkenfysiotherapie/functionele urologie, afdeling Urologie/Bekkenbodemcentrum, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden
prof. dr. A.A.B. Lycklama à Nijeholt, uroloog, afdeling Urologie, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden

Samenvatting

Het beroep van bekkenfysiotherapeut is volop in beweging en er is steeds meer behoefte aan wetenschappelijke onderbouwing en optimalisering van behandeltechnieken zowel qua techniek als uitvoering. Nationaal en internationaal wordt bekkenfysiotherapie erkend als een eerste behandeloptie bij mictieklachten met een ‘Level A, Grade I evidence’. Deze positionering is alleen blijvend te rechtvaardigen als voldoende aandacht wordt besteed aan wetenschappelijke onderbouwing van de behandeling als zodanig en van de behandelresultaten.
De bekkenfysiotherapeut maakt gebruik van een gevalideerde vragenlijst om een totaalbeeld te krijgen van de klachten van de patiënt. Deze vragenlijst kan ook als onderzoeksinstrument worden gebruikt. Daarna volgt een onderzoek naar de functie van de bekkenbodem. Dit onderzoek bestaat uit een kwalitatief en een kwantitatief onderzoek. Verschillende methoden, elk met eigen voor- en nadelen, worden gebruikt voor het beoordelen van de functie van de bekkenbodem: digitale palpatie, manometrie, EMG-registratie (biofeedback), echografie, en tegenwoordig ook MRI.
Uit het bekkenfysiotherapeutische onderzoek volgt de bekkenfysiotherapeutische diagnose.
Bekkenfysiotherapie met behulp van onder andere EMG-registratie is effectief bij de behandeling van bekkenbodemdisfuncties. Voor het optimaliseren van de behandelresultaten zijn echter meer randomized controlled trials (RCT’s) nodig, met gestandaardiseerde behandelprotocollen, met voldoende patiëntenaantallen en controlegroepen. De behandelresultaten in deze studies moeten verzameld worden met gevalideerde meetinstrumenten (vragenlijsten, EMG-meetinstrument), met het doel meer uniformiteit te verkrijgen in de diagnose en behandeling van bekkenbodemdisfuncties. Door het gebruik van gevalideerde meetinstrumenten is het mogelijk om in de toekomst verschillende studies met elkaar te vergelijken, wat op dit moment onmogelijk is.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Tijdschrift voor Urologie 1/2014 Naar de uitgave

Samenvatting van de nieuwe nederlandse richtlijn urine-incontinentie

Samenvatting van de nieuwe Nederlandse richtlijn urine-incontinentie

Sacrale neuromodulatie voor functionele blaasstoornissen in nederland

Sacrale neuromodulatie voor functionele blaasstoornissen in Nederland: de stand van zaken anno 2014

Profielschets van de ideale bekkenspecialist

Profielschets van de ideale bekken specialist

Het bekkenbodemcentrum

Het bekkenbodemcentrum

Invloed van mictiehouding op urodynamische parameters bij mannen

Invloed van mictiehouding op urodynamische parameters bij mannen: een literatuuronderzoek

Een man met bekkenpijn, wat te doen?

Een man met bekkenpijn, wat te doen?