Skip to main content
main-content
Top

31-10-2013 | Nieuws

Bekkenfysiotherapeut is de schaamte voorbij

Jarenlang golden problemen met het bekken als 'gênant'. Heden ten dagen gaat het taboe er langzaam af, merkt Petra van Nierop, bekkenfysiotherapeut. “Steeds meer mannen en vrouwen durven ermee naar buiten te komen.”

Bij de bekkenbodem denk je al snel aan bekkeninstabiliteit, maar dat blijkt een verouderd begrip. Van Nierop – auteur van het boek Diagnostiek in de bekkenfysiotherapie dat binnenkort verschijnt – wil het 't liefst helemaal niet meer noemen. Zij spreekt liever over zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn. De problematiek waarmee de bekkenfysiotherapeut zich bezighoudt is echter veel breder. “Er bestaan heel veel bekkenbodemdisfuncties en die treffen zowel mannen als vrouwen.”

Erectiestoornissen

Bij mannen gaat het dan om onder meer obstipatie, fecaal ontlastingsverlies, erectiestoornissen, te vroege zaadlozingen en pijn bij seks. Bij vrouwen gaat het naast zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn om urineverlies, onrustige blaasklachten, verzakkingen en problemen met de ontlasting. Een deel van die klachten hangt samen met een zwangerschap jaren geleden. “Soms treden die klachten pas op in de menopauze of bij het ouder worden,” weet Van Nierop. 

In Nederland werken nu vijfhonderd speciaal opgeleide bekkenfysiotherapeuten. De diagnostiek bestaat uit een totaal functie-onderzoek. Bekkenfysiotherapeuten mogen ook inwendig onderzoek doen, vaginaal en anaal. Dat kan handmatig of met EMG-apparatuur en echografie en een rectale ballon.

Traditioneel 

Die extra diagnostische mogelijkheden zijn volgens Van Nierop van groot belang. “Traditioneel zette de fysiotherapeut op verwijzing van de huisarts een behandeling in. Nu wordt onze eigen diagnostiek steeds belangrijker voor een goed behandeltraject. Zeker bij bekkenklachten zien we dat een algemeen programma vaak niet voldoende effectief is. We moeten maatwerk leveren.” 

Met de vijfhonderd bekkenfysiotherapeuten is er landelijke dekking, zegt Van Nierop. Zij roept haar niet-inwendig werkende collega's op om meer gebruik te maken van de diagnostische mogelijkheden van de bekkenfysiotherapeut. Indien mogelijk wordt de patiënt dan met een behandelplan op maat terugverwezen.

Tip

Petra van Nierop is spreker tijdens het congres Diagnostiek in de bekkenfysiotherapie op 12 december 2013. En zij is auteur van het boek Diagnostiek in de bekkenfysiotherapie (ISBN 9789036802826). Het boek wordt in december 2013 verwacht.

Auteur(s): Daan Marselis

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.