Skip to main content
main-content
Top

12-02-2015 | Nieuws

Bekkenbodemrevalidatie met Pelvictrainer en 4xT Methode

In Nederland kampen 1 miljoen mensen met incontinentieklachten en 2,5 miljoen mensen met rugklachten. Training van de bekkenbodem blijkt bij deze patiënten een gunstig effect te hebben. Maar omdat de bekkenbodem zich inwendig bevindt, is het testen en het controleren van de kwaliteit van de aanspanning van de bekkenbodemspieren lastig en beladen. 

ooral voor de mannelijke fysiotherapeuten die vrouwelijke patiënten willen behandelen, ligt de drempel vaak hoog. Fysio Physics verzorgt een eendaagse opleiding voor fysiotherapeuten over de toepassing van uitwendige technieken waardoor de behandeling van bekkenbodemklachten laagdrempeliger wordt.

4xT Methode

De biceps brachii en de bekkenbodem zijn geen op zichzelf staande structuren, maar vormen een onderdeel van een morfologisch en functioneel geheel. Daarom kunnen artrogene disfuncties van de schouder leiden tot hypertonie en/of inhibitie van de biceps brachii. Disfuncties van het rug-/bekken-/heupcomplex kunnen bijvoorbeeld leiden tot hypertonie en/of inhibitie van omliggende spieren, waaronder de bekkenbodem. Het spreekt voor zich dat het leren aanspannen of ontspannen van de biceps brachii niet dé oplossing is bij functionele problemen van het schoudercomplex. Ditzelfde geldt ook voor het leren aanspannen of ontspannen van de bekkenbodem bij problemen van het rug-/bekken-/heupcomplex. Met behulp van een nieuwe methode, de zogenaamde 4xT Methode, is eenvoudig te testen welke ‘stoorzenders’ leiden tot hypertonie en/of inhibitie van de bekkenbodem. Deze methode is gebaseerd op een arthromyofasciale aanpak.

Pelvictrainer

Naast het nieuwe 4xT protocol speelt de Pelvictrainer een centrale rol bij deze aanpak. De Pelvictrainer is het eerste toestel dat uitwendig de activiteit van de bekkenbodemspieren registreert via een realtime biofeedback device. Tijdens het onderzoek kan de patiënt zijn kleding gewoon aanhouden. Zowel de fysiotherapeut als de patiënt ziet direct de activiteit van de bekkenbodem in een ‘veilige’ situatie.

 

Fysio Physics laat weten dat zowel de ‘uitwendige’ aanpak, de 4xT Methode en testen & trainen met de Pelvictrainer nieuw zijn.

 

Bekijk ook de video op de site van Fysio Physics.

 

Bron: Fysio Physics

Tip

Verder lezen over zwangerschap en bekkenfysiotherapie:

Alle boeken maken deel uit van BSL Fysiotherapeut Totaal en  zijn voor fysiotherapeuten met een abonnement op BSL Fysiotherapeut Totaal gratis (digitaal) beschikbaar.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Bekkenfysiotherapie of Manuele therapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.