Skip to main content
main-content
Top

08-01-2015 | Nieuws

Bekkenbodemproblemen nog altijd taboe

Radio EenVandaag en EenVandaag (tv) hebben op maandag 5 januari aandacht besteed aan bekkenbodemproblemen.

Het merendeel van de vrouwen boven de 45 heeft in meer of mindere mate last van bekkenbodemproblemen: verzakkingsklachten, pijn bij het vrijen en urineverlies. Met dit laatste euvel kampt meer dan 60 procent van de vrouwen in Nederland. Maar je hoort er weinig over, het is een taboe in Nederland. Niet alleen voor vrouwen zelf, ook hun huisarts weet er vaak niet mee om te gaan.

 

Zelfhulpboek
Vrouwen denken vaak dat ‘het er nou eenmaal bijhoort’. Dit concludeert bekkenfysiotherapeut Marijke Slieker-ten Hove. Ze heeft een missie om dit probleem bespreekbaar te maken, want er is veel aan te doen. Al sinds vrouwen kinderen krijgen bestaan deze klachten, maar goed informatiemateriaal is er niet. Ze schreef er een zelfhulpboek over om het uit de taboesfeer te halen: Verborgen vrouwenleed.

 

Toneelstuk bekkenbodemproblematiek
EenVandaag spreekt met Marijke Slieker-ten Hove over haar onderzoek. Verder praat Henriette Meijer over haar ernstige klachten. Door de geboorte van haar zoon is ze incontinent geraakt. Maria Links heeft als pilateslerares veel cursisten die met deze problemen kampen en geeft tips hoe spieren in de bekkenbodem te versterken. Frederiek Voskens probeert het taboe van bekkenbodemproblematiek te doorbreken met haar toneelstuk Het verlies van Viviane.

 

Op 24 januari organiseert de Stichting Bekkenbodem Patiënten een speciale Bekkenbodemdag.

 

Bron: NPO EenVandaag Gezondheid

Tip

Interessante boeken en artikelen voor de fysiotherapeut op het gebied van bekkenfysiotherapie:

 

Alle boeken maken deel uit van BSL Fysiotherapeut Totaal en zijn voor fysiotherapeuten met een abonnement op BSL Fysiotherapeut Totaal gratis (digitaal) beschikbaar.

  

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Bekkenfysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.