Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2010 | Onderzoek | Uitgave 4/2010

TPO - De Praktijk 4/2010

Beïnvloedt de farmaceutische industrie praktijkondersteuners?

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 4/2010
Auteurs:
Zamire Damen, Lotte Kleijer
Belangrijke opmerkingen
Mogelijke belangenverstrengeling: het programma Gezonde scepsis wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van dat programma.
huisarts niet praktiserend en adviseur
huisarts en adviseur

Samenvatting

Inleiding

Het beroep van praktijkondersteuner is betrekkelijk nieuw en er is nog niet veel bekend over de contacten die praktijkondersteuners hebben met de farmaceutische industrie. Voor het programma Gezonde scepsis van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik hebben de auteurs zestien praktijkondersteuners geïnterviewd over hun ervaringen met de farmaceutische industrie en hun opvattingen over de mogelijke invloed van de farmaceutische industrie op hun eigen handelen.

Resultaten

De contacten met de farmaceutische industrie beginnen tijdens de opleiding, waarin soms docenten van de industrie gastlessen verzorgen. Er zijn nauwelijks nascholingen waarbij de farmaceutische industrie niet betrokken is. Verder maken de geïnterviewde praktijkondersteuners bij hun werk in de huisartsenpraktijk regelmatig gebruik van diensten en gratis producten van de farmaceutische industrie, zoals patiëntvoorlichtingsmaterialen, diabeteslogboekjes en glucosemeters. Artsenbezoekers houden de praktijkondersteuners op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op hun vakgebied. Daarbij maken ze ook reclame voor UR-geneesmiddelen. De onderzochte praktijkondersteuners werken voor de patiëntenzorg ook wel eens samen met consulenten van de farmaceutische industrie. Zij menen dat zij niet beïnvloed worden door hun contacten met de farmaceutische industrie, maar hun collega’s mogelijk wel.

Conclusie

De farmaceutische industrie onderhoudt actief contact met de onderzochte praktijkondersteuners en houdt zich daarbij niet altijd aan de Geneesmiddelenwet. Het gevaar van oneigenlijke beïnvloeding ligt op de loer, maar deze praktijkondersteuners zijn zich hiervan niet voldoende bewust.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2010

TPO - De Praktijk 4/2010 Naar de uitgave

EditorialNotes

Kritisch genoeg?

Weet Je Dit?

Vragen