Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2014 | Beschouwing | Uitgave 4/2014

TPO - De Praktijk 4/2014

Beïnvloeding bij nieuwe geneesmiddelen

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 4/2014
Auteurs:
drs. Zamire Damen-van Beek, drs. Egbert de Jongh, drs. Monique Verduijn
Belangrijke opmerkingen
Auteursgegevens
Nederlands Huisartsen Genootschap, Mercatorlaan 1200, 3528 BL Utrecht: drs. Zamire Damen-van Beek, huisarts en wetenschappelijk medewerker NHG; drs. Egbert de Jongh, arts, wetenschappelijk medewerker NHG; drs. Monique Verduijn, apotheker en senior wetenschappelijk medewerker NHG.
Correspondentie: z.damen@nhg.org.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets gemeld.

Samenvatting

De huisarts is verantwoordelijk voor het voorschrijven van geneesmiddelen, maar praktijkondersteuners bepalen mede deze keuze, zo blijkt uit onderzoek. Net als op artsen hebben farmaceutische bedrijven invloed op praktijkondersteuners. Daardoor kan bij de praktijkondersteuner een voorkeur ontstaan voor nieuwe geneesmiddelen die niet in NHG-Standaarden worden aanbevolen. Dan ontstaat het risico op minder effectieve of minder veilige geneesmiddeltherapie tegen een hogere prijs. Aan de hand van twee voorbeelden illustreren we dit risico.
NHG-Standaarden beoordelen systematisch de toepasbaarheid van geneesmiddelen volgens een aantal criteria, specifiek voor de eerste lijn. Daarom pleiten wij ervoor om de standaard te volgen. De criteria uit de standaarden zijn onder andere: het effect – bij voorkeur op ‘harde’ eindpunten en in een eerstelijnspopulatie –, veiligheid op lange termijn, bijwerkingen, gebruiksgemak en kosten. Harde eindpunten zijn de feitelijke behandeldoelen, zoals complicaties en mortaliteit tegengaan. Als het wenselijk lijkt om af te wijken van de NHG-Standaarden, adviseren wij om altijd eerst in nauw overleg met de huisarts een onafhankelijke bron zoals het Geneesmiddelenbulletin te raadplegen en zich te verdiepen in de criteria voor geneesmiddelen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

TPO - De Praktijk 4/2014 Naar de uitgave

Weet je dit?

Antwoorden

Weet je dit?

Vragen