Skip to main content
main-content
Top

04-12-2014 | Nieuws

Behoefte aan ruimere openingstijden tandarts

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Voor veel mensen is een afspraak met de tandarts niet wenselijk tijdens werkuren. Zij zouden graag zien dat tandartspraktijken de mogelijkheid bieden om ook 's avonds een afspraak te kunnen maken. De vergelijkingswebsite www.123tandarts.nl voerde een onderzoek uit naar de openingstijden van meer dan 5.000 tandartspraktijken in heel Nederland.

In het onderzoek is per provincie gekeken naar de totale tijd dat een tandartspraktijk open is. Hieruit blijkt dat de gemiddelde tijd dat een tandartspraktijk open is in geen enkele provincie meer dan 40 uur is. In Nederland is een tandartspraktijk gemiddeld 38,7 uur open per week. In 2012 was dat nog 39,1 uur. Mogelijk sluiten de tandartspraktijken nu eerder omdat minder mensen naar de tandarts gaan vanwege de crisis en omdat tandartsbehandelingen minder worden vergoed door de zorgverzekeraar.

 

Volgens Kune Bergers van 123tandarts.nl laat het onderzoek duidelijk zien dat het voor veel mensen een probleem is om buiten werktijd met een tandarts af te spreken. De meeste tandartspraktijken in Nederland kennen geen ruime openingstijden. Slechts een klein percentage van de tandartspraktijken is na zes uur nog open; in Nederland is slechts 8,3 procent van de tandartspraktijken gedurende één avond per week na zes uur nog open. Bovendien blijken veel praktijken op vrijdagmiddag gesloten; maar liefst 26,8 procent van de tandartsen in Nederland blijft op vrijdagmiddag dicht. In Overijssel ligt dit percentage zelfs op 34,9 procent.

 

De openingstijden van tandartsenpraktijken zijn voor veel mensen belangrijk, omdat zij van werkgevers vaak geen vrij krijgen om naar de tandarts te gaan. Ook zelfstandigen plannen hun tandartsbezoek het liefst 's avonds. Nu patiënten steeds meer zelf moeten betalen voor hun tandartskosten, verwacht 123tandarts.nl dat patiënten kritischer zullen kijken naar hun tandartspraktijk. Ruime openingstijden kunnen dan een beslissende rol gaan spelen in de keuze voor een tandarts.

 

Bron: Nationale zorggids

 

Meer lezen in BSL Tandarts Totaal >>

 

Nieuwsbericht: Ruimere openingstijden om omzetdaling te compenseren

 

Artikel: Planmatig werken aan beeldvorming - over marketing en communicatie in de tandartspraktijk

Auteur(s): Michiel de Cleen

Tijdschrift: Tandartspraktijk3-2007

  

Hfst 18 Mondzorg in Europa, uit: Mondzorg in sociaal Perspectief

J. den Dekker

 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.