Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

30-08-2016 | Artikel | Uitgave 5/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2016

Behandelresultaten van vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 5/2016
Auteur:
Kim de Jong

Samenvatting

Hoewel er inmiddels diverse artikelen zijn verschenen met behandelresultaten in ggz-instellingen in diverse landen, is er nog weinig bekend over de behandelresultaten bij vrijgevestigden. In dit artikel worden behandelresultaten geanalyseerd uit een grote dataset van vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten. Tevens is gekeken of er voorspellers voor het behandelbeloop gevonden konden worden. Er werden gegevens geanalyseerd van 11.385 cliënten met een begin- en eindmeting op de Outcome Questionnaire (OQ-45) en 1.740 cliënten met ten minste twee metingen op de Outcome Rating Scale (ORS). De resultaten laten zien dat het effect van de behandelingen gemiddeld groot was (d = 1,12) en dat ruim twee derde van de cliënten verbeterd of hersteld was na de behandeling. Het hebben van een betaalde baan, arbeidsongeschiktheid, eerdere behandeling en de hoogte van de beginscore waren voorspellend voor het behandelbeloop. Tot slot werd gevonden dat er verschillen waren in de snelheid van verbetering tussen therapieën van verschillende lengte. Deze analyses geven toekomstige cliënten een ijkpunt voor de reële behandelresultaten binnen de vrijgevestigde ggz.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2016 Naar de uitgave

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten