Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2017 | Intercollegiaal online | Uitgave 7/2017

Tandartspraktijk 7/2017

Behandeling van vier ‘lelijke’ bovenincisieven

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 7/2017
Auteur:
Bohn Stafleu van Loghum
In het juninummer van TP toonden we u de casus van een 60-jarige mevrouw die voor een tweede mening komt. Zij geeft aan dat ze alleen ‘last’ heeft van de vier niet zo mooie voortanden (afbeelding 1- 3) en begrijpt het voorstel van haar tandarts niet dat er orthodontie nodig is waarbij het onderfront geïntrudeerd moet worden en alleen de 21 en 22 geëxtrudeerd in combinatie met een kaakoperatie. Zij gaat bovenal voor behoud op de langere termijn en niet zozeer voor mooi. Wij stelden u drie vragen daarover die we hieronder zullen beantwoorden.

1 Als het gaat om de 4 bovenincisieven 12-22 wat zou u haar adviseren?

Antwoord: De second-opiniontandarts heeft haar eerst uitgelegd waarom bovengenoemd behandeladvies is gegeven. De orthodontische behandeling is geen schoonheidsbehandeling. Intrusie van het onderfront is bedoeld om een gunstiger krachtenspel tussen bovenen onderfront te verkrijgen en dus een betere prognose van de nieuw te maken kronen.
Extrusie (zonder klieven van de transseptale vezels) zorgt ervoor dat het dentoalveolaire complex naar caudaal verplaatst wordt, waarna middels een klinische kroonverlenging niet alleen de esthetiek hersteld kan worden maar ook een ferrule rondom de 21.
De solo-opnamen laten echter ook zien dat de kronen slecht aansluiten en een her-endo van de 21 overwogen zou moeten worden.
Het intruderen van het onderfront lijkt niet echt 100% noodzakelijk. Als in plaats van extruderen van de 21 en 22 een kroonverlenging van 12-22 wordt uitgevoerd kan het gewenste resultaat (= voldoende ferrule) ook worden verkregen.

2 Zijn de 21 en 22 te behouden?

Antwoord: Waarschijnlijk wel, maar pas na de kroonverlenging en de her-endo zal daar meer zekerheid over bestaan.

3 Welke behandeling heeft de beste prognose?

Antwoord: Naar de mening/inschatting van de second- opiniontandarts heeft bovengenoemd voorstel een goede prognose. Intruderen van het onderfront en aanbrengen van een (niet te steile) front-hoektandgeleiding is van wezenlijk invloed op de prognose. De her-endo zou pas gedaan moeten worden als na de kroonverlenging een goed aansluitende tijdelijke kroon van composiet is vervaardigd.

Hoe ging het verder met deze behandeling?

Omdat het om een second opinion gaat is bovenstaande schriftelijk vastgelegd en opgestuurd naar patiënt. Zij heeft vervolgens de rapportage doorgesproken met de tandarts die het aanvankelijke ‘rigoureuze’ plan had bedacht. Patiënte gaf aan dat ze de door mij voorgestelde behandeling graag ook door mij wilde laten uitvoeren. Haar tandarts ging hiermee akkoord en gaf haar een schriftelijke verwijzing.
Het verloop van de behandeling tonen we u aan de hand van de afbeeldingen 4 - 9 .

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2017

Tandartspraktijk 7/2017 Naar de uitgave

Intercollegiaal online

Advies gevraagd!

X-Puzzel

X-puzzel #7