Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2014 | Getoetst | Uitgave 5/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2014

Behandeling van persoonlijkheidsstoornissen in een forensische setting

De inbedding van de delictscenarioprocedure in een schematherapeutische behandeling

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 5/2014
Auteurs:
Marit Kool, Helga Aalders
Belangrijke opmerkingen
M. KOOL, GZ-psycholoog en schematherapeut, was tijdens de beschreven behandeling werkzaam bij het Penitentiair Psychiatrisch Centrum te Scheveningen en werkt momenteel bij het NPI te Amsterdam.
H. AALDERS werkt als klinisch psycholoog en psychotherapeut/programmavoorzitter persoonlijkheidsstoornissen bij Altrecht, Brinkveld Kliniek voor Schematherapie te Zeist. E-mail: marit.kool@npsai.nl
Dit artikel is gebaseerd op een N = 1-studie van de eerste auteur, onder supervisie van de tweede auteur.

Samenvatting

Dit artikel beschrijft de behandeling van een forensische patiënt met een persoonlijkheidsstoornis, waarbij de delictscenarioprocedure wordt ingebed in een schematherapeutische behandeling, ten einde het recidiverisico te verkleinen. Hiertoe worden de delictketen en het terugvalpreventieplan opgesteld vanuit het schemamodusmodel en worden verschillende schematherapeutische technieken ingezet. In de beschreven casus resulteerde de behandeling in een toename van de lijdensdruk, tot een ‘gezond’ niveau en een toename van het zoeken van sociale steun bij problemen. De metingen geven tevens aanwijzingen voor een daling van het recidiverisico. Naast de penitentiaire setting en enkele beperkingen ten aanzien van de meetinstrumenten, is de belangrijkste beperking in de behandeling dat de primaire woede niet bewerkt heeft kunnen worden in de behandeling, wat een blijvend risico op agressieve acting-out suggereert. In de discussie wordt ervoor gepleit een dergelijke behandeling in te zetten, als de persoonlijkheidsproblematiek een rol speelt in het delictgedrag.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2014 Naar de uitgave

Forum

Dupliek

Artikelen

Inleiding