01-10-2005 | Artikelen
Behandeling van hypothermie bij kinderen na submersie
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Kindergeneeskunde | Uitgave 5/2005
Log in om toegang te krijgenSamenvatting
Doel. De vraag beantwoorden of centraal opwarmen een meerwaarde biedt boven extern opwarmen bij de behandeling van hypotherme submersieslachtoffers en aangeven welke plaats cardiopulmonale bypass (cpb) moet hebben in het opwarmingsproces.
Opzet. Retrospectief statusonderzoek. Literatuuronderzoek. Vergelijking van de behandeling op de kinder-intensivecareafdelingen in Nederland.
Methode. Het temperatuursbeloop en de neurologische uitkomst werden bestudeerd van alle drenkelingen opgenomen op de kinder-intensivecareafdeling van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in een periode van vier jaar. Engelstalige publicaties vanaf 1998 over dit onderwerp werden bestudeerd. Via een vragenlijst werd informatie ingewonnen over gebruikte opwarmingsmethoden op de acht kinder-intensivecareafdelingen in Nederland.
Resultaten. De geïncludeerde kinderen werden gemakkelijk opgewarmd met externe of minimaal invasieve methoden. Gerandomiseerde klinische onderzoeken of case-control-studies die uitsluitsel bieden over de beste opwarmingsmethode werden niet gevonden. Over dit onderwerp zijn slechts reviewartikelen en case-reports gepubliceerd. Zeven van de acht kinder-intensivecareafdelingen beginnen met extern opwarmen, zes gebruiken daarbij centrale opwarmingsmethoden. Zes centra overwegen cpb bij hypotherme drenkelingen met onvoldoende cardiac output, maar hebben deze de laatste vijf jaar niet toegepast.
Conclusie. Primair extern opwarmen van hypotherme kinderen na submersie heeft de voorkeur en is meestal voldoende. Betere resultaten bij meer invasief, centraal opwarmen zijn niet aangetoond. Ondanks gebrek aan bewijs voor een betere prognose, moet cpb bij hypotherme kinderen met een circulatiestilstand altijd overwogen worden, omdat het de enige methode is om tegelijkertijd op te warmen en de circulatie te herstellen.