Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2014 | Casus | Uitgave 6/2014

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 6/2014

Behandeling van de intercondylaire distale humerusfractuur bij kinderen

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie > Uitgave 6/2014
Auteurs:
R. Bielderman, S.H. van Helden
Belangrijke opmerkingen
1 anios orthopedie, afdeling Orthopedie, Gelre Ziekenhuis, Apeldoorn
2 traumachirurg, afdeling Chirurgie, Isala Klinieken, Zwolle

Samenvatting

Behandeling van distale T- of Y-vormige intercondylaire humerusfracturen bij kinderen is een uitdaging, mede vanwege de zeldzaamheid van deze fracturen. Een dergelijke fractuur is meestal het resultaat van een ‘highenergy trauma’ waarbij het olecranon de condylen uiteen splijt. Comminutie wordt mogelijk verergerd door tractie van flexoren en extensoren van de onderarm. Er bestaan verscheidene classificaties en subgroepen, waarbij consensus ontbreekt ten aanzien van de behandeling. Literatuur uit afgelopen decennia beschrijft drie principes: percutane K-draadfixatie, open repositie, interne fixatie (ORIF) middels K-draden of ORIF via osteosynthese.
Bij twee kinderen met een distale T- en/of Y-vormige intercondylaire humerusfractuur werd een olecranonosteotomie uitgevoerd, waarbij een goed overzicht op de fractuur verkregen werd. Beide patiënten hadden initieel minieme flexie- en extensiebeperking, terwijl pro- en supinatie ongemoeid bleven. Er was geen sprake van zenuwschade of verstoring van groei.
De behandeling van gedislokeerde intercondylaire humerusfracturen bij kinderen kan veilig en adequaat plaatsvinden door open repositie via een olecranonosteotomie. De resultaten in beide casus zijn goed.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie

Het Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie is geen 'klassiek' wetenschappelijk tijdschrift, maar wil een spreekbuis zijn voor ieder die zich bezighoudt met de traumatologie, in al haar aspecten.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 6/2014 Naar de uitgave