Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2007 | Article | Uitgave 2/2010

Kind & Adolescent Praktijk 2/2010

Behandeling van de dwangstoornis: na het protocol

Tijdschrift:
Kind & Adolescent Praktijk > Uitgave 2/2010
Auteurs:
Else de Haan, Yvette Krol, Lidewij Wolters
Belangrijke opmerkingen
Dr. E. de Haan,psycholoog, psychotherapeut en universitair hoofddocent bij het Academisch centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie, de Bascule en het AMC, Amsterdam. E-mail:e.​dehaan@amc.​uva.​nl.
Drs. Y. Krol, gz-psycholoog en klinisch psycholoog i.o. bij het Academisch centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie, de Bascule, Amsterdam.
Drs. L.H. Wolters, orthopedagoog en promovendus bij de afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie van het AMC, Amsterdam.

Abstract

De protocollaire behandeling van de dwangstoornis bestaat uit 12 tot 16 zittingen. Uit effectiviteitsonderzoek blijkt dat ongeveer vier van de tien kinderen tot de ‘nonresponders’ moeten worden gerekend. Zij zijn niet of minder dan 50% verbeterd. Maar ook lang niet alle ‘responders’, met een verbetering van 50% of meer, zijn na de protocollaire behandeling al voldoende van hun klachten af. Toch betekent dit niet altijd dat de therapie bij deze kinderen is mislukt. Uit een onderzoek dat op de polikliniek van een kinderpsychiatrisch centrum werd uitgevoerd, blijkt dat de effectiviteitscijfers aanzienlijk kunnen verbeteren bij voortzetting van de therapie, zowel bij responders als bij nonresponders. Een voorbeeld hiervan is de behandeling van Daan, een jongen met ernstige obsessies en dwanghandelingen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Kind & Adolescent Praktijk

Het vakblad Kind en Adolescent Praktijk biedt informatie die direct aansluit bij de dagelijkse praktijk van diagnostiek, behandeling en begeleiding. Kind en Adolescent Praktijk biedt ook een forum voor een kritische beschouwing van die dagelijkse praktijk en voor discussie over onderwerpen waarmee de professional te maken hebben.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2010

Kind & Adolescent Praktijk 2/2010 Naar de uitgave

interview: Jan van der Does

Lichaamstaal