Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2014 | origineel artikel | Uitgave 1/2014

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 1/2014

Behandeling van claviculafracturen

Doen Nederlandse chirurgen en orthopeden dat hetzelfde?

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie > Uitgave 1/2014
Auteurs:
M.H.J. Hulsmans, O.A.J. van der Meijden, F.J.G. Wijdicks, R.M. Houwert, E.J.M.M. Verleisdonk
Belangrijke opmerkingen
Alle auteurs zijn verbonden aan de afdeling Heelkunde, Diakonessenhuis, Utrecht

Samenvatting

Doel. Een overzicht geven van de behandeling van gedislokeerde midschacht claviculafracturen (GMCF) in de dagelijkse traumatologische en orthopedische Nederlandse praktijk.
Opzet. Op 1 november 2012 werd tijdens de Nationale Traumadagen in Amsterdam een enquête afgenomen onder de aanwezige trauma- en orthopedisch chirurgen over de behandeling van GMCF.
Methode. De enquête bestond uit vragen over de keuze van behandeling en de wetenschappelijke onderbouwing daarvan bij een casus van een jonge patiënt met een GMCF.
Resultaten. Van de 326 aanwezige artsen hebben 212 artsen (65%) de enquête ingevuld. In de getoonde casus opteert een ruime meerderheid (78%) voor operatieve behandeling, waarbij traumachirurgen vaker besluiten tot opereren dan orthopedisch chirurgen (p = 0,00). De behandelvoorkeuren tussen artsen in opleiding tot specialist (aios) zijn minder verschillend. In geval van operatieve behandeling kiest 88% voor open repositie en plaatosteosynthese. Een meerderheid van de respondenten (71%) geeft aan dat ze van mening is dat er weining of onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor de behandelkeuze.
Conclusie. In Nederland wordt een GMCF vaak operatief behandeld, waarbij traumachirurgen eerder geneigd zijn over te gaan tot operatieve behandeling dan orthopedisch chirurgen. De aios van beide beroepsgroepen zijn hierover meer gelijkgestemd.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie

Het Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie is geen 'klassiek' wetenschappelijk tijdschrift, maar wil een spreekbuis zijn voor ieder die zich bezighoudt met de traumatologie, in al haar aspecten.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 1/2014 Naar de uitgave