Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2014 | Artikelen | Uitgave 4/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 4/2014

Behandeling van chronische depressie met schematherapie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 4/2014
Auteurs:
Fritz Renner, Arnoud Arntz, Ina Leeuw, Marcus Huibers
Belangrijke opmerkingen
f. renner, psycholoog, is promovendus bij het Department of Clinical Psychological Science van Maastricht University. E-mail: fritz.renner@maastrichtuniversity.nl.
a. arntz is hoogleraar klinische psychologie en experimentele psychopathologie bij het Department of Clinical Psychological Science van Maastricht University en psychotherapeut bij het RIAGG Maastricht.
i. leeuw is psychotherapeut bij het RIAGG Maastricht.
m. huibers is hoogleraar klinische psychologie en experimentele psychotherapie bij het Department of Clinical Psychological Science van Maastricht University en het Department of Clinical Psychology van de Vrije Universiteit te Amsterdam en psychotherapeut.

Samenvatting

Schematherapie (ST) is een integratieve behandeling voor chronische problemen met een empirisch aangetoonde effectiviteit in de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. In dit artikel wordt de aanpassing van ST voor de behandeling van chronische depressie beschreven, aan de hand van de literatuur over de onderliggende risicofactoren van chronische depressie. Een model van chronische depressie wordt gepresenteerd, waarin de samenhang tussen verschillende risicofactoren van een chronische depressie (vroege negatieve ervaringen, cognitieve factoren, persoonlijkheidsproblematiek en interpersoonlijke factoren) beschreven wordt. Wij presenteren een behandelprotocol van ST voor chronische depressies, waarin de technieken die in ST gebruikt kunnen worden om deze onderliggende risicofactoren te bewerken, uitgelegd worden. Uitgaande van het huidige empirische bewijs voor de onderliggende risicofactoren van chronische depressies, lijkt ST een veelbelovende nieuwe behandelaanpak voor chronische depressies te zijn, omdat deze therapie zich direct op deze onderliggende risicofactoren richt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 4/2014 Naar de uitgave

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten