Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2013 | Artikelen | Uitgave 5/2013

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 5/2013

Behandeling met intraveneuze antibiotica versus een combinatie van intraveneus en oraal bij geperforeerde appendicitis

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 5/2013
Auteurs:
Mw. J.M. Schijns, dhr. A.J. van der Kaaden, Mw. dr. K. Fischer, dhr. dr. F.B. Plötz
Belangrijke opmerkingen

Auteurs

Mw. Josephine Schijns, anios, dhr. Johan van der Kaaden, kinderarts, dhr. dr. Frans B. Plötz, kinderarts, afdeling Kindergeneeskunde, Tergooiziekenhuizen, Blaricum. Mw. dr. Kathelijn Fischer, Julius Centrum voor Huisartsgeneeskunde en Patiëntgebonden Onderzoek en Van Creveldkliniek, UMCU, Utrecht.
Correspondentieadres: F.B. Plötz, afdeling Kindergeneeskunde, Tergooiziekenhuizen, Postbus 10016, 1201 DA Hilversum, fbplotz@tergooiziekenhuizen.nl.

Samenvatting

Appendicitis is een veelvoorkomend ziektebeeld bij kinderen en zij presenteren zich vaker dan volwassenen met een geperforeerde appendicitis. In de praktijk is er weinig eenduidigheid in beleid wat betreft de duur van de postoperatieve behandeling met antibiotica na geperforeerde appendicitis. Het doel van dit onderzoek is na te gaan of er de afgelopen jaren gerandomiseerde studies zijn uitgevoerd die een vastgestelde behandelduur met intraveneuze antibiotica vergeleken met een eerdere overschakeling op orale antibiotica bij kinderen met geperforeerde appendicitis. Er werden twee gerandomiseerde gecontroleerde studies gevonden en één retrospectieve studie. In deze studies werd overgestapt naar orale antibiotica indien het kind orale intake verdroeg. In twee van de drie studies was een tweede voorwaarde dat het kind koortsvrij was. Als uitkomstmaat werd onder andere gekeken naar postoperatieve abcesvorming en de opnameduur. In geen van de drie studies werd een significant verschil in postoperatieve abcesvorming aangetoond tussen beide groepen.Wel werd in één RCT en in de retrospectieve studie een significant verschil in opnameduur aangetoond. Op basis van deze resultaten lijkt het veilig om, in plaats van een vastgestelde duur van de intraveneuze antibiotische behandeling aan te houden, eerder over te stappen op orale toediening.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2013

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 5/2013 Naar de uitgave

Casuïstische mededeling

Koorts zonder grenzen