Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

21-12-2017 | Uitgave 2/2018

Bijblijven 2/2018

Behandeling met biologicals in de dermatologie

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 2/2018
Auteur:
Dr. Ron A. Tupker

Samenvatting

Biologicals worden in de dermatologie sinds jaren toegepast bij patiënten met een matige of ernstige vorm van psoriasis die onvoldoende baat hadden bij systemische behandelingen, of hiervan bijwerkingen ondervonden. Er zijn op dit moment meerdere soorten biologicals voor psoriasis, gericht tegen diverse mediatoren die belangrijk zijn bij de pathogenese. Het gaat om antistoffen tegen tumornecrosefactor-α (TNF-α), interleukine-12/23 (IL-12/23) en IL-17. Bij de keuze voor een bepaald middel kan men zich laten leiden door een aantal algemene en specifiek patiëntgerelateerde variabelen.
Voor atopisch eczeem is er pas sinds kort een biological ontwikkeld. Hiernaar zijn enkele veelbelovende grote studies uitgevoerd.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2018

Bijblijven 2/2018 Naar de uitgave