Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

20-03-2018 | Uitgave 2/2018

Bijblijven 2/2018

Behandeling met biologicals bij systeemziekten en ILD

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 2/2018
Auteurs:
Dr. Marcel Veltkamp, Drs. Milou C. Schimmelpennink

Samenvatting

Sommige patiënten met therapieresistente chronische sarcoïdose komen in aanmerking voor een derdelijns behandeling met TNF-alfaremmers. Middelen zoals infliximab en adalimumab zijn beide effectief gebleken in de behandeling van patiënten met chronische therapieresistente sarcoïdose.
Bij collageen-vasculaire ziekten geassocieerd met ernstige therapieresistente interstitiële longafwijkingen wordt door de longarts met name de biological rituximab voorgeschreven.
Door onderdrukking van het immuunsysteem bij het gebruik van TNF-alfaremmers zijn patiënten gevoeliger voor infecties of voor reactivatie van latente infecties (bijvoorbeeld tuberculose) en kunnen infecties atypisch en/of acuut verlopen. Bij tekenen van infectie is het wenselijk dat de huisarts contact opneemt met de behandelend longarts. Tevens kunnen patiënten die TNF-alfaremmers gebruiken antilichamen vormen. Dit vermindert de werking van het medicijn en kan allergische reacties veroorzaken.
Het is de verwachting dat het gebruik van biologicals in de toekomst alleen maar zal toenemen, zodat ook de huisarts in zijn of haar praktijk hiermee vaker geconfronteerd zal worden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2018

Bijblijven 2/2018 Naar de uitgave