Skip to main content
main-content
Top

03-05-2011 | Nieuws

Behandelduur open been kan drastisch korter

Wat normaal soms twee jaar duurt, kan in slechts acht weken: de genezing van een open been. Thuiszorgorganisatie Allerzorg start een project om wetenschappelijk te onderbouwen dat met het inzetten van gespecialiseerde verpleegkundigen en de juiste middelen de behandelduur van Ulcus Cruris daadwerkelijk wordt verkort.

Op basis van een pilot door Allerzorg is vastgesteld dat door de nieuwe manier van behandelen de behandelduur kan worden verkort naar nog slechts 8 weken. De gemiddelde behandelduur varieert nu nog van een half tot twee jaar. Deze nieuwe behandeling leidt tot een betere kwaliteit van leven voor de patiënt en verlaging van de maatschappelijke kosten.

In samenwerking met onderzoeksinstituut TNO wil Allerzorg op onderbouwde wijze aantonen dat het korter kan. Het project wordt gesubsidieerd door ZonMw. Het project ‘Gespecialiseerde verpleging bij Ucus Cruris’ is door ZonMw gekenmerkt als Kikk-project, Koplopers in Kwaliteit en Kostenbesparing.

De komende 7 maanden zet Allerzorg 15 van haar speciaal opgeleide verpleegkundigen in die een groep van 108 patiënten zal behandelen met de nieuwe methodiek. Deze verpleegkundigen zijn geschoold in het ontstaan en het verloop van een Ulcus Cruris.

Daarnaast zijn zij getraind in het diagnosticeren van de ernst van de wond en het toepassen van speciale 2-laags compressie zwachtels. Het systeem bestaat uit 2 latexvrije zwachtels die zorgen voor een optimale druk waarbij het afzakken van de zwachtel tot een minimum wordt beperkt. Een groep van 80 patiënten die op de traditionele wijze is behandeld vormt de controlegroep binnen het onderzoek.

Begin november 2011 worden de voorlopige resultaten uit het onderzoek verwacht. Deze vernieuwende methode kan landelijk op jaarbasis een besparing opleveren van ongeveer € 350 miljoen.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.